Λογιστικό Γραφείο στη Νέα Ιωνία εμπλέκεται σε απάτη εκατομμυρίων με πλαστά τιμολόγια

Σημαντικό ρόλο στην απάτη έχουν παίξει δύο λογιστικά γραφεία, ένα στον Πειραιά και ένα στη Νέα Ιωνία, τα οποία έφτιαχναν τις εταιρείες «φαντάσματα», μεθόδευαν την έκδοση εικονικών τιμολογίων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και προμηθεύονταν  τα μπλοκ επιταγών από το υποκατάστημα της επίμαχης Τράπεζας

Στο μικροσκόπιο της Αρχής κατά της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες μπήκε απάτη τύπου «καρουζέλ», που φαίνεται πως είχε στηθεί σε υποκατάστημα συστημικής Τράπεζας στην Αργυρούπολη και μάλιστα με βασικό ενορχηστρωτή τον διευθυντή του υποκαταστήματος.

Ο τελευταίος έχει ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα, καθώς φαίνεται να είναι ένας εκ των πρωταγωνιστών της κομπίνας με δεκάδες εταιρίες «φαντάσματα», ενώ όλα φαίνεται πως έγιναν ύστερα από… προτροπή επιχειρηματία αρμενικής καταγωγής και σε συνεργασία με δυο λογιστικά γραφεία.

Μάλιστα, η ζημιά του Δημόσιου εκτιμάται ότι είναι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αφού τα ποσά που διακινήθηκαν μέσω του επίμαχου υποκαταστήματος της Τράπεζας και των εικονικών τιμολογίων των ψεύτικων εταιρειών είναι τεράστια.

Τα χρήματα αυτά και το που έχουν καταλήξει ερευνά η Αρχή κατά του «ξεπλύματος» που εξετάζει την τέλεση αδικημάτων όπως αυτά της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες αλλά και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Σημειώνεται, πως η Αρχή έχει προβεί ήδη σε δεσμεύσεις Τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και ακινήτων, προσώπων που έχουν εντοπιστεί ότι συμμετείχαν σε κύκλωμα του ευρύτερου τραπεζικού χώρου.

Σημαντικό ρόλο στην απάτη έχουν παίξει δύο λογιστικά γραφεία, ένα στον Πειραιά και ένα στη Νέα Ιωνία, τα οποία έφτιαχναν τις εταιρείες «φαντάσματα», μεθόδευαν την έκδοση εικονικών τιμολογίων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και προμηθεύονταν τα μπλοκ επιταγών από το υποκατάστημα της επίμαχης Τράπεζας.

Στις εικονικές εταιρείες υπήρχαν καταθέσεις με συχνή ροή μεγάλων εμβασμάτων από το εξωτερικό, τα οποία «σήκωναν» στη συνέχεια με πλαστά πληρεξούσια και εξουσιοδοτήσεις που χορηγούσαν τα λογιστικά γραφεία ή μέσω επιταγών.

Με την αποκάλυψη της υπόθεσης το λογιστικό γραφείο του Πειραιά «ανέστειλε» τη λειτουργία του και έκλεισε τις εικονικές εταιρείες, ενώ το λογιστικό γραφείο της Νέας Ιωνίας, φέρεται να συνεχίζει τη δράση του.

Η όλη αυτή διαδικασία αποκαλύφθηκε στα πλαίσια του γενικού ελέγχου που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδας και ήδη η συστημική τράπεζα έκλεισε όλους τους λογαριασμούς, μέσω των οποίων γινόταν οι παράνομες συναλλαγές.

Με τα έως τώρα δεδομένα γίνεται λόγος ότι έχουν διαπραχθεί, μεταξύ των άλλων, τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Πάντως, η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος έχει προβεί πρόσφατα σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και ακινήτων, προσώπων που έχουν εντοπιστεί ότι συμμετείχαν σε κύκλωμα του ευρύτερου τραπεζικού χώρου.