Κονδύλια 2,25 δις στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αποκατάσταση των ζημιών

Τη στήριξη της ΕΕ στη χώρα μας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες με ποσό που θα φτάσει τα 2,25 δισ. ευρώ εξασφάλισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τη συνάντησή του σήμερα στο Στρασβούργο με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και μέλη του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Η συζήτηση που διεξήχθη με την Επιτροπή άνοιξε τον δρόμο για την παροχή ευελιξίας στις επιλεξιμότητες, ώστε να διευκολυνθεί η απορρόφηση κονδυλίων ύψους 2,25 δισ. ευρώ προς σκοπούς αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών και δημιουργία νέων υποδομών.

Ουσιαστική ενίσχυση της Ελλάδας από την ΕΕ με ευέλικτους μηχανισμούς και πρόσθετα κονδύλια
Τα κονδύλια θα προέρχονται από τρία χρηματοδοτικά εργαλεία:

Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς και θα διατεθούν έως τις 31/12/2023 (ύψους 250 εκατ. ευρώ).
Την εκ νέου αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με συμπερίληψη έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ προς αποκατάσταση υποδομών.
Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με επιλέξιμα έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που θα διατεθούν τα αμέσως επόμενα έτη.
Σε αυτά τα πλαίσια η συζήτηση θα συνεχιστεί σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να κατανεμηθούν οι δαπάνες των έργων στα επιλέξιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Επιπλέον, μόλις καταγραφεί το ύψος της ζημιάς, η χώρα θα αιτηθεί επιπλέον χρήματα από το αγροτικό αποθεματικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο μπορεί να διαθέσει έως 400 εκατ. ευρώ, αναλόγως του ύψους της τελικής ζημιάς.

«Θα είμαστε γρήγοροι και ευέλικτοι», είπε η Φον ντερ Λάιεν
Η πρόεδρος της Κομισιόν στις δηλώσεις της τόνισε ότι η ΕΕ είναι δίπλα την Ελλάδα για να διοχετεύσει πόρους και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, με πρώτο πακέτο που θα φτάνει τα 400 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος.

Η χώρα μας -όπως είπε η Φον ντερ Λάιεν- μπορεί να χρησιμοποιήσει πόρους και από το πρόγραμμα Next Generation 2, σε συνεργασία με την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή θα είναι δίπλα στην Ελλάδα για να φτιάξει ό,τι καταστράφηκε.