Κομισιόν: Έρευνα στους κολοσσούς της Τεχνολογίας για αθέμιτες πρακτικές

Η Κομισιόν ανακοίνωσε πως αρχίζει έρευνα περί ”αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών” σε βάρος των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας παγκοσμίως: Alphabet (στην οποία ανήκει η Google), Meta (Facebook, Instagram κ.α.) και Apple.

Το ερώτημα που θέτουν οι αρχές, όπως αναφέρει το Reuters είναι εάν με τις πρακτικές τους παραβιάζουν τις προβλέψεις του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) που θεσπίστηκε το 2022.

Και εάν κάτι τέτοιο συμβαίνει, τότε θα βρεθούν αντιμέτωπες με πολύ υψηλά πρόστιμα. Αυτά όπως αναφέρει το BBC, μπορεί να φτάσουν έως και το 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών των τεχνολογικών κολοσσών.

Ο νόμος που τέθηκε σε ισχύ από τις 7 Μαρτίου, απαιτεί από παρόχους υπηρεσιών όπως μηχανές αναζήτησης, κοινωνικά δίκτυα και εφαρμογές συνομιλίας να συμμορφώνονται με τις οδηγίες για να διασφαλίσουν ίσους όρους ανταγωνισμού για τους αντιπάλους τους και να δίνουν στους χρήστες περισσότερες επιλογές.

«Η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή υποψιάζεται ότι τα μέτρα που έλαβαν δεν πληρούν την αποτελεσματική συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις τους βάσει του DMA» σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμόδιων επιτρόπων Ψηφιακών Τεχνολογιών, Μαργκρέτε Βεστάγκερ και Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν.

Οι αρχές θα εξετάσουν τους κανόνες της Alphabet για το steering στο Google Play και το self-preferencing στην Αναζήτηση της Google, τους κανόνες της Apple για το steering στο App Store και τις δυνατότητες επιλογής για το μοντέλο ”πληρωμής ή συναίνεση”» του Safari και της Meta.