Κλιματική Αλλαγή: “Έβρασαν” οι ελληνικές θάλασσες – Άνοδος θερμοκρασίας έως και 5°C

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο πρόσφατο κύμα καύσωνα, επηρέασαν σημαντικά και τη θερμοκρασία στις ελληνικές θάλασσες, όπως προκύπτει από τα δεδομένα του Αστεροσκοπείου Αθηνών, που παρουσιάζονται από το meteo. 

Κλιματική Αλλαγή: Έβρασαν οι ελληνικές θάλασσες

Έπειτα από την επεξεργασία δορυφορικών δεδομένων, παρουσιάζονται οι διαφορές της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας, πριν (5 Ιουλίου) και μετά το κύμα καύσωνα (27 Ιουλίου 2023).

Κλιματική αλλαγή: «Εβρασαν» και οι ελληνικές θάλασσες – Ανοδος θερμοκρασίας έως και 5°C-1

Με κόκκινες αποχρώσεις απεικονίζεται η αύξηση και με μπλε η μείωση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια των ελληνικών θαλασσών, όπως μετρήθηκε την 27η Ιουλίου, συγκριτικά με την αντίστοιχη θερμοκρασία την 5η Ιουλίου 2023.

Στο διάγραμμα διακρίνονται:

  • η μεγάλη αύξηση κατά 4 με 5 °C στο Νότιο Ιόνιο
  • η αύξηση κατά 3 με 4 °C στο Βορειοδυτικό Αιγαίο
  • η μικρή αύξηση κατά 1 με 2 °C στο Κεντρικό Αιγαίο και η σχεδόν μηδενική διαφορά και μικρή πτώση της θερμοκρασίας στο Ανατολικό Αιγαίο

Eπιπλέον, όπως τονίζεται, ιδιαίτερα για την περιοχή του Νότιου Ιονίου, την Πέμπτη 27/07 η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας υπολογίστηκε πάνω από 30 °C, η οποία αποτελεί πολύ υψηλή τιμή για την εποχή.

Καύσωνας: «Εβρασαν» και οι ελληνικές θάλασσες – Ανοδος θερμοκρασίας έως και 5°C-2

Αντιθέτως, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας, μετρήθηκαν στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου (~ 24 °C).