e-neaionia.gr

Κειμήλια του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. από τη Νέα Ιωνία στο Μουσείο Μπενάκη

Κειμήλια του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) φιλοξενεί η έκθεση που εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου. Τα εγκαίνια της έκθεσης «Μικρά Ασία: Λάμψη · Καταστροφή · Ξεριζωμός · Δημιουργία», στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, τέλεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου .

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά ιδρύματα έρευνας της ιστορίας και του πολιτισμού της Μικράς Ασίας, το οποίο φιλοξενεί το μοναδικό Αρχείο Προφορικής Ιστορίας που συγκροτήθηκε με βάση τις μαρτυρίες περισσοτέρων από 5.000 εκπατρισμένων Μικρασιατών πρώτης γενιάς.

Κειμήλια του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. στο Μουσείο Μπενάκη
Κειμήλια του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. στο Μουσείο Μπενάκη

Η μεγαλόπνοη αυτή έκθεση για την εκατονταετηρίδα της Μικρασιατικής Καταστροφής, περικλείει το πριν και το μετά της Καταστροφής και του δράματος, επιχειρώντας να συνθέσει τη ζωή του μικρασιατικού Ελληνισμού πριν το τέλος της αίγλης και λάμψης του, όσο και την άφιξή του στην Ελλάδα μετά τον ξεριζωμό, και τον αγώνα της σταδιακής ενσωμάτωσής του στη νέα πατρίδα.

Το ταξίδι στο χρονικό του Ελληνισμού της Μ. Ασίας, χωρίζεται σε τρεις ενότητες: Ξεκινά από τα δυτικά παράλια της Ιωνίας με επίκεντρο την κοσμοπολίτικη Σμύρνη, αλλά και το Αϊβαλί, τα Βουρλά και τόσες άλλες ξακουστές ελληνικές κοινότητες, αστικές και αγροτικές. Η μετάβαση σ’ αυτή την πρώτη ενότητα γίνεται με μια συμβολική γέφυρα, όπου και τα ονόματα των δωρητών της έκθεσης κι ένα animation από καρτ ποστάλ της εποχής, για ν’ αρχίσει να ξεδιπλώνεται ο πλούτος των εκθεμάτων και τεκμηρίων.

Στην έκθεση συμμετέχει το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. με διάθεση κειμηλίων (ενδυμασίες, φωτογραφίες, αντικείμενα και τον ταπητουργικό αργαλειό σε περίοπτη θέση).