Κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας – Δίοδος για ανθρωπιστική βοήθεια

Η ανακωχή ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας τέθηκε σε εφαρμογή στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και αναμένεται το απόγευμα –περί τις 16:00– η απελευθέρωση των πρώτων 13 ομήρων, καθώς για πρώτη φορά καταγράφεται ανάπαυλα έπειτα από 49 ημέρες ανελέητου πολέμου.

Το Κατάρ, παράγοντας-κλειδί στις διαπραγματεύσεις στις οποίες μεσολάβησαν επίσης η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ, εξασφάλισε προχθές τη συμφωνία των πλευρών για τετραήμερη εκεχειρία, με δυνατότητα ανανέωσης, στο πλαίσιο της οποίας θα αφεθούν ελεύθεροι περίπου 50 όμηροι –γυναίκες και παιδιά– και σε αντάλλαγμα θα αποφυλακιστούν κάπου 150 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι, επίσης γυναίκες και παιδιά.

«Ανθρωπιστική παύση» στη Λωρίδα της Γάζας
Η εφαρμογή της «ανθρωπιστικής παύσης» των εχθροπραξιών αρχικά προβλεπόταν για χθες Πέμπτη, αλλά αναβλήθηκε για σήμερα. Με το πρώτο φως, καθώς οι ακατάπαυστοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί αφότου ξέσπασε ο πόλεμος κόπασαν, χιλιάδες άνθρωποι μάζευαν τα μπογαλάκια τους για να πάνε οικογενειακώς στα χωριά τους.

Ο Όμαρ Τζιμπρίν, 16 ετών, είχε καταφύγει, μαζί με άλλα οκτώ μέλη της οικογένειάς του, στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Περίπου ένα τέταρτο προτού τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία, είχε ήδη βγει από το νοσοκομείο κι είχε πάρει προς τα ανατολικά, προς το χωριό του, μερικά χιλιόμετρα από τη Χαν Γιούνις: «Γυρίζω σπίτι», είπε. Αλλά καθώς αυτοκίνητα, κάρα που σέρνουν γαϊδούρια, τουκ-τουκ άρχιζαν να κινούνται, φυλλάδια στα αραβικά που έριξε από τους αιθέρες ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, προειδοποιούσαν: «ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμα».

«Το να επιστρέψετε στον βορρά είναι απαγορευμένο και επικίνδυνο», υπογραμμίζεται στα φυλλάδια αυτά, με τρία θαυμαστικά. Ο στρατός του στρατού έχει χαρακτηρίσει το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου ζώνη επιχειρήσεων κι έχει διατάξει επανειλημμένα όλους τους αμάχους να φύγουν.

Περίπου δεκαπέντε λεπτά αφού τέθηκε σε ισχύ η ανακωχή, ήχησαν σειρήνες συναγερμού για ρουκέτες σε ισραηλινά χωριά γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας. Σε προηγούμενους πολέμους ανάμεσα σε ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις και το Ισραήλ ήταν ως και συνηθισμένο να παραβιάζονται ανακωχές τα πρώτα λεπτά μετά την εφαρμογή τους. Πάντως, Ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής καμιά εκτόξευση ρουκετών από πλευράς μαχητών.

Τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν το φυλάκιο στη Ράφα, στα σύνορα με τον Αίγυπτο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, περίπου μια ως μιάμιση ώρα αφού τέθηκε σε εφαρμογή η ανακωχή. Σύμφωνα με την αιγυπτιακή κυβέρνηση, αναμένεται να περνούν περίπου 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια καθημερινά. Ακόμη, θα παραδίδονται 130.000 πετρελαίου ντίζελ.

Απελευθερώσεις «μυστικά»
Η Χαμάς επιβεβαίωσε την «πλήρη διακοπή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων» τις επόμενες τέσσερις ημέρες, περίοδο κατά την οποία θα απελευθερωθούν τουλάχιστον 50 όμηροι με αντάλλαγμα «τρεις παλαιστίνιους φυλακισμένους» για τον καθένα.

Πηγή: iefimerida.gr