Καθιστική ζωή: Μελέτη εξηγεί πώς αυξάνει τον κίνδυνο της άνοιας

Με μια νέα μελέτη να επιβεβαιώνει ότι οι άνθρωποι που κάθονται περισσότερο από περίπου 10 ώρες την ημέρα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο της άνοιας, οι επιστήμονες προσπαθούν να παρέχουν κάποια καθησυχαστική πληροφορία σε όσους από εμάς εργάζονται σε γραφεία.

Σίγουρα η καθιστική καθημερινότητα δεν είναι ευεργετική για κανέναν μας και κυρίως για την υγεία των σωμάτων μας. Ωστόσο, η έρευνα των Raichlen, Aslan και Sayre, σχετικά με την καθιστική συμπεριφορά και τα περιστατικά της άνοιας μεταξύ γηραιότερων ενηλίκων φαίνεται να φέρνει νέα δεδομένα στο ζήτημα.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA, διαπίστωσε ότι τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω που περνούν πάνω από 10 ώρες την ημέρα σε συμπεριφορές όπως το να κάθονται βλέποντας τηλεόραση ή οδηγώντας, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

grafeio_sad

Η Εταιρεία Alzheimer εξηγεί ότι η “άνοια” είναι ένας όρος-ομπρέλα που αναφέρεται σε μια συλλογή συμπτωμάτων που προκαλούνται από μη φυσιολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μείωση της ικανότητας ενός ατόμου να σκέφτεται και να θυμάται πράγματα, σε σημείο αρκετά σοβαρό, ώστε να παρεμποδίζει την καθημερινή του ζωή. Τα συναισθήματα, οι συμπεριφορές και οι διαπροσωπικές τους σχέσεις μπορούν επίσης να επηρεαστούν από την πάθηση, με τον οργανισμό να σημειώνει περαιτέρω ότι η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας, αντιπροσωπεύοντας το 60% έως 80% όλων των περιπτώσεων.

Πώς 10 ώρες καθισιού προκαλούν κίνδυνο της άνοιας

Μετά από έξι χρόνια παρακολούθησης οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αρχεία νοσοκομείων και δεδομένα μητρώου θανάτων για να προσδιορίσουν τη διάγνωση της άνοιας και διαπίστωσαν ότι 414 συμμετέχοντες είχαν τη νευρολογική πάθηση. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες προσάρμοσαν παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, η φυλή/εθνικότητα, οι χρόνιες παθήσεις, η γενετική καθώς και χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής όπως η σωματική δραστηριότητα, η διατροφή, το κάπνισμα και η χρήση αλκοόλ, η ψυχική υγεία που δήλωσαν οι ίδιοι. Διαπίστωσαν ότι η καθιστική συμπεριφορά συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο άνοιας μεταξύ των συμμετεχόντων.

220921141208_katathlipsi

Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι ορισμένες ποσότητες καθιστικής συμπεριφοράς δεν σχετίζονταν με άνοια. “Μας εξέπληξε η διαπίστωση ότι ο κίνδυνος άνοιας αρχίζει να αυξάνεται ραγδαία μετά από 10 ώρες καθιστικής ζωής κάθε μέρα, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο συσσωρευόταν ο χρόνος καθιστικής ζωής”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Gene Alexander από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Οι επιστήμονες λένε ότι τα ευρήματα είναι ανησυχητικά, δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωπο στον κόσμο, κάθονται κατά μέσο όρο, για περίπου 9,5 ώρες κάθε μέρα.

Μπορεί η άσκηση να βοηθήσει

Η άνοια είναι μια νευροεκφυλιστική ασθένεια που έχει διάφορες μορφές, συμπτώματα και αιτίες. Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία, οι ερευνητές αναζητούν αποτελεσματικές θεραπείες και τρόπους πρόληψής της. Σε γενικές γραμμές, προκύπτει από τον εκφυλισμό των νευρώνων (εγκεφαλικών κυττάρων), ή από διαταραχές σε άλλα συστήματα του σώματος που επηρεάζουν τη λειτουργία των νευρώνων. Για να θεωρηθεί άνοια, η νοητική έκπτωση πρέπει να επηρεάζει τουλάχιστον δύο εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως την μνήμη, τη σκέψη, τη γλώσσα μας, την κρίση μας και τη συμπεριφορά μας. Η άνοια μπορεί να προκληθεί από διάφορες ασθένειες ή τραυματισμούς με την νοητική εξασθένιση να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή, σε σημείο που μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην προσωπικότητά μας.