Καζάνι που βράζει η Γαλλία – Διαδηλωτές πυρπολούν δημαρχεία, σχολεία και αστυνομικά τμήματα

Η Γαλλία «βράζει» καθώς τα επεισόδια και η ένταση για τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικά πυρά, συνεχίζονται.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ταραχές ήταν λιγότερο έντονες, καθώς χιλιάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν για να αντιμετωπίσουν τα επεισόδια. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έστειλε 45.000 αστυνομικούς στους δρόμους για να προσπαθήσει να συγκρατήσει μια πέμπτη νύχτα ταραχών μετά την κηδεία του Σαββάτου του Ναέλ.

«45.000 αστυνομικοί και χιλιάδες πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για την επιβολή της τάξης. Η δράση τους … έκανε τη νύχτα πιο ήρεμη», ανέφερε το υπουργείο στο Twitter.

Εδώ και οι ημέρες, η Γαλλία είναι στο έλεος των ταραξιών, οι οποίοι έχουν πυρπολήσει αυτοκίνητα και λεηλατήσει καταστήματα, αλλά έχουν επίσης βάλει στο στόχαστρο δημαρχεία, αστυνομικά τμήματα και σχολεία – κτίρια που αντιπροσωπεύουν το γαλλικό κράτος.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι ο Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε επίσκεψη στη Γερμανία, για να πραγματοποιήσει έκτακτη σύσκεψη για να διαχειριστεί τη χειρότερη κρίση για την ηγεσία του από τότε που οι διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» παρέλυσαν μεγάλο μέρος της Γαλλίας στα τέλη του 2018.

Γαλλία: «Σταματήστε να τα σπάτε», είπε η γιαγιά του Ναέλ
Σήμερα, η γιαγιά του Ναέλ έκανε έκκληση στους ταραξίες να σταματήσουν τους βανδαλισμούς.

«Οι άνθρωποι που σπάνε πράγματα, τους λέω να σταματήσουν! Μην σπάτε σχολεία ή λεωφορεία», λέει μέσω του BFMTV. Η γιαγιά του 17χρονου κατηγορεί μόνο τον αστυνομικό, που σκότωσε τον εγγονό της.

Ανησυχεί και ο Σολτς για την κατάσταση στη Γαλλία
Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι «ανησυχεί» για την αναταραχή στη Γαλλία, που είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν.

«Βεβαίως παρακολουθούμε με ανησυχία» όσα εκτυλίσσονται στη Γαλλία, «και ελπίζω, είμαι απόλυτα πεπεισμένος, ότι ο Γάλλος αρχηγός του κράτους θα βρει τα μέσα για να διασφαλίσει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί γρήγορα», είπε ο Όλαφ Σολτς. συνέντευξη στο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι ARD.

Η επίθεση στο σπίτι Δημάρχου

Η οικία του δημάρχου της μικρής πόλη Λ’ Άι- λε- Ροζ, κοντά στο Παρίσι, έγινε στόχος επίθεσης με όχημα τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή, στη διάρκεια της πέμπτης συναπτής ημέρας ταραχών στη Γαλλία, έγινε γνωστό σήμερα από τη νομαρχία και τον ίδιο τον δήμαρχο.

Περίπου στη 1:30 τη νύκτα (τοπική ώρα 02:30 ώρα Ελλάδας), την ώρα που ο δήμαρχος Βενσέν Ζανμπρέν βρισκόταν στο δημαρχείο της πόλης Λ’ Άι-λε- Ροζ, ταραξίες «έριξαν αυτοκίνητο στο σπίτι (μου) προτού το πυρπολήσουν», ανέφερε ο δήμαρχος στο Twitter.

Η σύζυγός του και ένα από τα δύο μικρά παιδιά του «τραυματίστηκαν», πρόσθεσε ο Ζανμπρέν ο οποίος έκανε λόγο για «απόπειρα δολοφονίας απερίγραπτης δειλίας».

Στο μεταξύ στη διάρκεια της νύκτας η αστυνομία προχώρησε σε 719 προσαγωγές, αν και ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν επεσήμανε ότι η χθεσινή νύκτα ήταν «πιο ήσυχη» σε σχέση με τις προηγούμενες.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών, χθες τραυματίστηκαν 45 αστυνομικοί και χωροφύλακες, πυρπολήθηκαν 577 οχήματα και 74 κτίρια, ενώ καταγράφηκαν 871 πυρκαγιές σε δρόμους.

Για δεύτερη συνεχόμενη νύκτα το υπουργείο είχε αναπτύξει 45.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες, εκ των οποίων 7.000 στο Παρίσι και τα κοντινά του προάστια, ενώ ενισχύσεις έχουν σταλεί στη Μασσαλία και τη Λιόν, όπου έχουν σημειωθεί τα πιο βίαια επεισόδια.

Με πληροφορίες Reuters & BFMTV