Ιός του Δυτικού Νείλου: Ποιες περιοχές εμφανίζουν κρούσματα

Αυξάνονται τα κρούσματα που προκαλεί ο Ιός του Δυτικού Νείλου, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί δυο θάνατοι στη χώρα μας, από μολυσμένα κουνούπια.

«Είναι αναμενόμενο αυτή την περίοδο να υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία. Από την εμπειρία μας από τα προηγούμενα χρόνια αναμένουμε την κορύφωση να συμβαίνει περίπου στα μέσα Αυγούστου», είπε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Ακόμα ανέφερε τα πιο ευπαθή άτομα είναι τα ανοσοκατεσταλμένα, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια νοσήματα.

Πώς προστατευόμαστε
Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε ότι «Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανησυχία, αλλά έχει σημασία να λαμβάνουμε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, όπως να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά, να χρησιμοποιούμε κατάλληλες σίτες προστασίας. Αν τυχόν έχουμε κήπους, να προσέχουμε ώστε να μην υπάρχουν στάσιμα ύδατα και να χρησιμοποιούμε, σε τυχόν αποχετεύσεις που μπορεί να υπάρχουν τέτοιου είδους καταστάσεις, ειδικές σίτες έτσι ώστε να αποφεύγεται η κυκλοφορία των κουνουπιών, των διαβιβαστών που μπορεί να προκαλέσουν διασπορά του νοσήματος. Γενικά για τον γενικό πληθυσμό δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανησυχία, αρκεί να έχουμε στο μυαλό μας τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα»

Ιός του Δυτικού Νείλου: Τα συμπτώματα

Ως προς τα συμπτώματα ο κ. Παρασκευής ανέφερε ότι σε ένα μικρό ποσοστό περίπου 20%, θα εμφανιστούν ήπια συμπτώματα όπως πυρετός, κόπωση, διάρροιες. «Βέβαια δεν είναι δεδομένο ότι θα εμφανιστούν όλα τα συμπτώματα αλλά κάποια από αυτά. Αν τυχόν εμφανιστούν κάποια συμπτώματα, μπορούμε να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια, συμβουλή από τον οικογενειακό γιατρό».

Συναγερμός για 8 περιοχές
Όπως αναφέρεται στην τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, από τα 11 κρούσματα που εντοπίστηκαν, τα 3 νοσηλεύονται (με 1 εξ αυτών να βρίσκεται στη ΜΕΘ), ενώ 6 έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Τα έντεκα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί στους εξής δήμους της χώρας:

Δύο κρούσματα στο Δήμο Νέστου
Δύο κρούσματα στο Δήμο Καρδίτσας
Ένα κρούσμα στο Δήμο Μουζακίου
Ένα κρούσμα στο Δήμο Παλαμά
Ένα κρούσμα στο Δήμο Λαρισαίων
Ένα κρούσμα στο Δήμο Βέροιας
Ένα κρούσμα στο Δήμο Πέλλας
Ένα κρούσμα στο Δήμο Ηράκλειας


Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας).