Ιωάννης Σαρμάς: Η σχέση του Πρωθυπουργού με το Γυμνάσιο της οδού Πευκών στο Ηράκλειο

Ο Ιωάννης Σαρμάς, που μεταπήδησε στη Νομική από ένα εξατάξιο Γυμνάσιο στο Ηράκλειο, είναι από προχθές ο 17ος Πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα.

Όλη η νομική κοινότητα αναφέρεται σε εκείνον με τα καλύτερα λόγια. Πριν από έναν χρόνο, η Νομική Σχολή του ΑΠΘ τού απένειμε τον ύψιστο ακαδημαϊκό τίτλο του επίτιμου διδάκτορα. Στην ειδική εκδήλωση, το «παρών» έδωσε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που τον αποθέωσε: «Η Νομική Σχολή του ΑΠΘ υποδέχεται έναν πολυσχιδή, βαθυστόχαστο, συστηματικό και ακούραστο θεράποντα της νομικής επιστήμης, έναν χαλκέντερο ερευνητή και συγγραφέα, μια πολυγραφότατη και επιδραστική προσωπικότητα της ελληνικής και ευρωπαϊκής επιστημονικής κοινότητας». 

Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ξεκίνησε τη διαδρομή του στον χώρο της δικαιοσύνης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς το 1986 συμμετείχε στους διαγωνισμούς επιλογής δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, συμπληρώνοντας και στις δύο κατευθύνσεις την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των υποψηφίων.

Ο Ιωάννης Σαρμάς υπηρέτησε ως δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 1987 έως το 1993 και στη συνέχεια βρέθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο υπηρετεί από τη θέση του προέδρου από το 2019.

Ιωάννης Σαρμάς: Η σχέση του με το Ηράκλειο και το σχολείο της οδού Πευκών

Γεννημένος στην Κω το 1957 και πατέρας δύο παιδιών, ο Ιωάννης Σαρμάς ξεκίνησε τη φοιτητική του ζωή στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφοιτώντας με άριστα.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός είναι απόφοιτος του γυμνασίου αρρένων της οδού Πευκών, όπου φοίτησε από το 1969 έως το 1975. Μέσα από την προσπάθειά του στο εξατάξιο γυμνάσιο αρρένων της εποχής, κατάφερε να περάσει στις πρώτες θέσεις στη Νομική Αθηνών και στη συνέχεια να ακολουθήσει τη λαμπρή επαγγελματική πορεία του.

Οι δεσμοί του με την πόλη του Ηρακλείου παραμένουν ως τις μέρες μας ισχυροί και ειδικά με τους παλιούς του συμμαθητές.