Ισχυρός σεισμός 5,7 ρίχτερ στην Ηλεία – Αισθητός και στην Αττική

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,7 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής (29/3) στα ανοιχτά της Ηλείας και έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, ακόμα και στην Αττική.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο Εγκέλαδος «χτύπησε» στις 9:12, με το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης να εντοπίζεται 14 χιλιόμετρα ανατολικά των Στροφάδων και το εστιακό βάθος του να υπολογίζεται στα 21,4 χιλιόμετρα.

Η καταγραφή του σεισμού από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Σημειώνεται ότι ένα λεπτό νωρίτερα, στις 9:11, σημειώθηκε σεισμός 4,5 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 34,1 χιλιόμετρα και επίκεντρο τα 17 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά των Στροφάδων, ενώ μετά την ισχυρή δόνηση των 5,7 Ρίχτερ ακολούθησε μετασεισμός 2,9 Ρίχτερ.

Στους δρόμους ο κόσμος στη Ηλεία

Οι σεισμικές δονήσεις έχουν αναστατώσει τους κατοίκους της Ηλείας, που έχουν βγει στους δρόμους, ενώ στον Δήμο Ζαχάρως είναι άμεση η κινητοποίηση.

Υπεύθυνοι ελέγχουν όλα τα σχολεία και το πιθανότερο είναι να μην γίνει μάθημα σήμερα.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές στην περιοχή, ούτε και υπάρχουν κλήσεις στην Πυροσβεστική.

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι 

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, σημείωσε ότι «δεν πρέπει να ανησυχούμε γιατί ο σεισμός έγινε σε θαλάσσιο χώρο μακριά από κατοικημένες περιοχές. Έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές και έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο σεισμό».

Όπως εξήγησε «δεν έχει νόημα αν είναι διπλός ή μονός σεισμός αλλά σε ποια ζώνη είναι και το εστιακό του βάθος. Είναι από ένα ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης που διατρέχει τον πυθμένα του Ιονίου».

Επίσης, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως υπάρχουν «κάποιες ρωγμές σε μοναστήρια στις Στροφάδες. Πρέπει να παρακολουθήσουμε την διαδικασία. Το παρακολουθούμε και είμαστε σε ετοιμότητα. Δεν έχουμε καταγεγραμμένους σεισμούς από το συγκεκριμένο ρήγμα».

Μάλιστα, τόνισε ότι η σεισμική δόνηση έγινε εντονότατα αισθητή σε μία πολύ μεγάλη περιοχή, όχι μόνο στη Μεσσηνία και την Ηλεία, αλλά στη Ζάκυνθο, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Τρίπολη ακόμα και στην Κορινθία.