Θρίλερ στον Περσικό Κόλπο με την απόπειρα του Ιράν να καταλάβει δύο εμπορικά δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν. Την προσπάθεια απέτρεψε την Τετάρτη το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters, στην τελευταία από μια σειρά κατασχέσεων ή επιθέσεων σε βάρος πλοίων στην περιοχή, που έχουν ξεκινήσει από το 2019.
Η πετρελαϊκή εταιρεία Chevron δήλωσε ότι το ένα περιστατικό αφορούσε το «Richmond Voyager», ένα πολύ μεγάλο ελληνόκτητο πλοίο μεταφοράς αργού με σημαία Μπαχαμών, που διαχειρίζεται η ίδια, προσθέτοντας πως το πλήρωμα που επέβαινε σε αυτό, είναι ασφαλές. Το πλοίο, το οποίο κατευθυνόταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς τη Σιγκαπούρη, αύξησε την ταχύτητα και άλλαξε πορεία, όταν αντιλήφθηκε τις κινήσεις των Ιρανών, ανέφερε από την πλευρά της η εταιρεία ναυτιλιακή ασφάλειας Ambrey, επικαλούμενη δική της έρευνα για το περιστατικό.
Σύμφωνα με το Reuters, ακολούθησε και δεύτερο περιστατικό στα 28 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Μουσκάτ, της πρωτεύουσας του Ομάν, με πλοίο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού να πυροβολεί σε άλλο τάνκερ, επιχειρώντας να το καταλάβει, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πέμπτου στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Τίμοθι Χόκινς.
Και τα δύο περιστατικά έλαβαν χώρα στον Κόλπο του Ομάν, στα ύδατα μεταξύ του Ιράν και του Ομάν.
Όπως ενημερώνει η Κεντρική Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του 5ου στόλου, οι Ιρανοί άνοιξαν πυρ σε ένα από τα περιστατικά κοντά στις ακτές του Ομάν, με τις δύο επιθέσεις να λαμβάνουν χώρα σε διεθνή ύδατα.
Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό αναφέρει πως «στις 5 Ιουλίου, οι αμερικανικές δυνάμεις απέτρεψαν δύο απόπειρες κατάληψης εμπορικών δεξαμενόπλοιων από το ιρανικό ναυτικό, αφού οι Ιρανοί είχαν ανοίξει πυρ σε ένα από τα περιστατικά κοντά στις ακτές του Ομάν».
Ως προς το χρονικό των ιρανικών επιχειρήσεων κατά των δύο σκαφών, σημειώνεται:
«Στη 1 π.μ. τοπική ώρα, ένα ιρανικό πολεμικό σκάφος προσέγγισε το πετρελαιοφόρο TRF Moss με σημαία Νήσων Μάρσαλ σε διεθνή ύδατα στον Κόλπο του Ομάν. Το ιρανικό σκάφος αποχώρησε από τη σκηνή όταν έφτασε στη θέση του το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS McFaul (DDG 74) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Επιπλέον, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέπτυξε μέσα επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας MQ-9 Reaper και P-8 Poseidon.
Περίπου τρεις ώρες αργότερα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έλαβε κλήση κινδύνου από το πετρελαιοφόρο Richmond Voyager με σημαία Μπαχάμες, ενώ το πλοίο βρισκόταν σε απόσταση άνω των 20 μιλίων από τις ακτές του Μουσκάτ του Ομάν και διέσχιζε διεθνή ύδατα με κατεύθυνση την Αραβική Θάλασσα. Ένα άλλο ιρανικό πολεμικό πλοίο είχε πλησιάσει σε απόσταση ενός μιλίου το Richmond Voyager, ενώ καλούσε το εμπορικό δεξαμενόπλοιο να σταματήσει.
Το McFaul κατεύθυνε πορεία προς το Richmond Voyager με μέγιστη αχύτητα, καθώς το εμπορικό δεξαμενόπλοιο συνέχιζε τη διέλευσή του. Πριν από την άφιξη του McFaul στον τόπο του συμβάντος, το ιρανικό προσωπικό πυροβόλησε με πολλαπλές, μακρές ριπές τόσο από φορητά όπλα όσο και από όπλα του πληρώματος. Το Richmond Voyager δεν υπέστη απώλειες ή σημαντικές ζημιές. Ωστόσο, αρκετές σφαίρες χτύπησαν το κύτος του πλοίου κοντά στους χώρους διαβίωσης του πληρώματος. Το ιρανικό πολεμικό πλοίο αναχώρησε όταν έφτασε ο McFaul».
«Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανος για ολόκληρη την ομάδα [της Κεντρικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ], ιδίως για την εξαιρετική προσπάθεια του πληρώματος McFaul, που ανταποκρίθηκε άμεσα και απέτρεψε άλλη μια κατάσχεση», δήλωσε ο αντιναύαρχος Brad Cooper, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, του 5ου Στόλου των ΗΠΑ και των Συνδυασμένων Ναυτικών Δυνάμεων. «Παραμένουμε σε εγρήγορση και έτοιμοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα ναυσιπλοΐας σε αυτά τα κρίσιμα ύδατα».
Υπενθυμίζεται ότι για την επίθεση στο «Richmond Voyager» με σημαία από τις Μπαχάμες και το οποίο φέρεται πως είναι ελληνικών συμφερόντων, είχε μιλήσει νωρίτερα και ο εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρίας Chevron, που το διαχειρίζεται, τονίζοντας πως το πλήρωμα στο πλοίο ήταν ασφαλές, όπως ανέφερε το Reuters.
Από το 2019, έχει σημειωθεί μια σειρά επιθέσεων κατά της ναυτιλίας στα στρατηγικά ύδατα του Κόλπου σε περιόδους έντασης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν. Το Ιράν κατέλαβε δύο πετρελαιοφόρα μέσα σε μια εβδομάδα πριν από έναν μήνα, δήλωσε το αμερικανικό ναυτικό.
Περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς αργού πετρελαίου και πετρελαίου προϊόντων περνάει από το Στενό του Ορμούζ, ένα σημείο μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Vortexa.