Δίμηνη παράταση ανακοινώνεται για τα τέλη κυκλοφορίας

Η κυβέρνηση αποφάσισε να ακολουθήσει το μοντέλο των τελευταίων ετών για τα  τέλη κυκλοφορίας του 2024 , δίνοντας δίμηνη παράταση και ταυτόχρονα «ανάσα» στα νοικοκυριά.

Η απόφαση πάρθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ενώ η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει άμεσα, μπορεί και σήμερα Πέμπτη.

Οι ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών θα έχουν ακόμη δύο μήνες στην διάθεσή τους να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας έως τα τέλη Φεβρουαρίου, κάτι που είχε συμβεί πέρυσι και πρόπερσι.

Πάντως λίγο πριν την ανακοίνωση της παράτασης της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας 2024 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  1.  Μεταβίβαση οχήματος: Η παράταση που θα ανακοινωθεί δεν επηρεάζει όσους μεταβιβάζουν οχήματα εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης. Για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του οχήματος θα πρέπει να καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση αυτή. Για παράδειγμα, για όχημα που θα μεταβιβαστεί στις 4 Ιανουαρίου 2024 θα πρέπει να εξοφληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του 2024 καθώς είναι αδύνατη η μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση αυτή.
  2.  Επιστροφή τελών κυκλοφορίας. Στην περίπτωση που έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του 2024 και στη συνέχεια εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης τεθεί το όχημα σε ακινησία (εκούσια ή αναγκαστική) τα τέλη κυκλοφορίας δύνανται να επιστρέφονται κατόπιν αιτήματος του φορολογούμενου, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, χωρίς να απαιτείται για την θεμελίωση του αχρεώστητου να παρέλθει το έτος για το οποίο καταβλήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας.
  3.  Ψηφιακή κατάθεση πινακίδων. Η παράταση θα ισχύει και για όσους θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση αυτή, οι πινακίδες κυκλοφορίας μένουν στο όχημα και δηλώνεται ο χώρος στάθμευσης που θα παραμείνει το αυτοκίνητο για όσο διάστημα βρίσκεται σε ακινησία. Οσοι όμως εντοπιστούν μετά τη δήλωση ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους τους βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριές καμπάνες. Θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 10.000 ευρώ το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Πηγή: ot.gr