Η νέα Βουλή των Ελλήνων εκλέγει σήμερα προεδρείο – Ποιους προτείνουν τα κόμματα

Η Ολομέλεια στη Βουλή θα συνέλθει στις 12 το μεσημέρι για την εκλογή προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και στη συνέχεια των αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων, σύμφωνα με τις προτάσεις των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων.

Να σημειωθεί ότι χθες ορκίστηκαν οι 300 βουλευτές που προέκυψαν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Της συνεδρίασης θα προεδρεύσει αρχικά ο προσωρινός α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος θα ανακοινώσει τις επιστολές των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων σχετικά με τα πρόσωπα που προτείνουν για νέο πρόεδρο της Βουλής, καθώς υποβολή υποψηφιότητας από υποψήφιο δεν είναι παραδεκτή.

Ποιους προτείνουν τα κόμματα για το προεδρείο της Βουλής
Η ΝΔ θα προτείνει για τη θέση του προέδρου τον Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος το 2019 είχε εκλεγεί με 283 ψήφους. Για τις θέσεις των α’, β’ και γ’ αντιπροέδρων, η πρόταση της ΝΔ θα διαφοροποιηθεί, καθώς δεν θα ανανεωθεί η θητεία των Νικήτα Κακλαμάνη και Χαράλαμπου Αθανασίου. Εκτός από τον Θανάση Μπούρα, ο οποίος παραμένει, θα προταθούν οι Γιάννης Πλακιωτάκης και Γιώργος Γεωργαντάς.

Επάνω: Πλακιωτάκης, Γεωργαντάς (ΝΔ), Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ) / Κάτω: Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ), Λαμπρούλης (ΚΚΕ), Βιλιάρδος (Λύση)
Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Μερόπη Τζούφη θα μετακινηθεί στην Όλγα Γεροβασίλη, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

Το ΚΚΕ θα προτείνει ξανά τον Γιώργο Λαμπρούλη, ενώ η Ελληνική Λύση -σε αντίθεση με τη Βουλή της μιας ημέρας, που είχε προτείνει τον Κώστα Χήτα- θα δώσει τη σκυτάλη στον Βασίλη Βιλιάρδο.

Οι «Σπαρτιάτες» -τον υποψήφιο των οποίων δεν θα ψηφίσουν τα υπόλοιπα κόμματα και ως εκ τούτου δεν θα εκλεγεί- αναμένεται να προτείνουν τον Πέτρο Δημητριάδη και η Νίκη τον Γιώργο Αποστολάκη.

Πώς θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος στη Βουλή
Ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 151 θετικές ψήφοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Ο κ. Κακλαμάνης θα αναγγείλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και θα καλέσει τον νέο πρόεδρο της Βουλής να καταλάβει αμέσως την έδρα, όπου θα εκφωνήσει και λόγο. Ακολούθως, η Ολομέλεια θα διακόψει για λίγα λεπτά και θα συνεχίσει υπό την προεδρία του νέου προέδρου της Βουλής στις διαδοχικές ψηφοφορίες για την ανάδειξη των 10 αντιπροέδρων της Βουλής.