“Η μαύρη Κυριακή του ΣΥΡΙΖΑ” – Ο διεθνής Τύπος γράφει για τη διάσπαση

Το γύρο του κόσμου κάνουν οι εξελίξεις αναφορικά με τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ και τη μαζική έξοδο στελεχών του μέσα από τις ανταποκρίσεις ειδησεογραφικών πρακτορείων και διεθνών ΜΜΕ.

Για «μαύρη Κυριακή του ΣΥΡΙΖΑ» κάνει λόγο το Politico σημειώνοντας ότι μετά τη συντριβή στις εκλογές του Ιουνίου, που «πυροδότησε την παραίτηση του χαρισματικού ηγέτη του Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα τώρα καταρρέει με μια έξοδο δεκάδων μελών του το Σαββατοκύριακο.

Το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα κέρδισε πανευρωπαϊκή φήμη στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης το 2015, όταν φαινόταν ότι ο Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών του, Γιάνης Βαρουφάκης θα οδηγούσαν την Αθήνα εκτός της ευρωζώνης σε ένα παιχνίδι υψηλού διακυβεύματος με Γερμανικά γεράκια χρέους στην ΕΕ.

Οκτώ χρόνια μετά, το κόμμα φαίνεται τώρα να βρίσκεται στα τελευταία του. Η απρόβλεπτη εκλογή του πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs Στέφανου Κασελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει εξοργίσει ένα μεγάλο τμήμα του κομματικού πυρήνα, που τον θεωρεί εκτός επαφής με την Ελλάδα και την αριστερά της. Η άνοδός του, δίκην μετεωρίτη, από την αφάνεια, η έλλειψη πολιτικής ατζέντας, η κουβέντα των ΜΜΕ γύρω από τον Αμερικανό νοσοκόμο σύζυγό του, οι βέρες Cartier του ζευγαριού και οι επισκέψεις του Κασελάκη στο γυμναστήριο έχουν ενοχλήσει τους επικριτές του μέσα στο κόμμα.

Η αριστερά της Ελλάδας έχει ήδη κατακερματιστεί σε πολλά μικρά κόμματα, δύο από τα οποία ιδρύθηκαν από πρώην στελέχη του Σύριζα. Κι αριθμός αυτός φαίνεται ότι είναι προορισμένος να αυξηθεί», σχολιάζει το δημοσίευμα σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Στέφανος Κασελάκης δεν πέτυχε να ανεβάσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, που σύμφωνα με τον μέσο όρο σφυγμομετρήσεων του Politico, βρίσκεται στο 16% «μίλια πίσω από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο 39%. Και μένει να φανεί κατά πόσον θα αποδειχθεί τελικά [ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ] δύναμη ανανέωσης ή καταλύτης για την πτώση ενός κόμματος σε κρίση».

ASSOCIATED PRESS: «Δεν αποκλείεται περαιτέρω διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ»
«Ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάται καθώς αποχωρούν αρκετά επιφανή μέλη», τιτλοφορεί το άρθρο του το ASSOCIATED PRESS.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο η αριστερή «Ομπρέλα» του πρώην υπουργού Οικονομικών στη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 μέχρι το 2019 αποχώρησε «κατηγορώντας τον προσφάτων εκλεγέντα ηγέτη ότι εγκατέλειψε την βασική ιδεολογία για τραμπικές πρακτικές δεξιού λαϊκισμού».

«Το στυλ του Κασσελάκη, βασισμένο στην χαρισματική παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το παρελθόν του ως πρώην εργαζόμενου στη Goldman Sachs και εφοπλιστή τάραξε τους αριστερούς της παλιάς σχολής, οι οποίοι εξοργίστηκαν επίσης με ορισμένες από τις θέσεις του, όπως η υποστήριξη δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών για υπαλλήλους και τη συνολική του ιδεολογική ασάφεια. Τον χλεύασαν ανοιχτά για τη “μετα-πολιτική” του και ένα εξέχον μέλος του κόμματος τον συνέκρινε ακόμη και με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Ιταλό κωμικό Μπέπε Γκρίλο, ιδρυτή [του] λαϊκιστικού πολιτικού κόμματος [Κίνημα 5 Αστέρια].

Οι υποστηρικτές του νέου ηγέτη, με τη σειρά τους, κατηγόρησαν τους αντιπάλους τους ότι συνωμότησαν για να υπονομεύσουν τον πρώην ηγέτη, Τσίπρα, ενόψει των καταστροφικών εκλογών, αλλά και χρόνια νωρίτερα. Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολη κούρσα για τη δεύτερη θέση με το σοσιαλιστικό κόμμα ΠΑΣΟΚ, ενέτεινε την δυσφορία εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και οι υποστηρικτές της “Ομπρέλας” δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα μελλοντικά τους σχέδια, αναμένεται να σχηματίσουν ένα νέο αριστερό πολιτικό κόμμα. Έχουν επίσης την υποστήριξη του μεγαλύτερου μέρους της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η [Έφη] Αχτσιόγλου, που ηγείται δικής της παράταξης, ονόματι 6+6, αποφάσισε να μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι σχέσεις της με τον αρχηγό της είναι δηλητηριασμένες. Αυτή και η ομάδα της εξέδωσαν τη δική τους δήλωση την Κυριακή, μετά την αποχώρηση της αριστεράς Ομπρέλας, εξαπολύοντας βέλη κατά του “βαθιά προσβλητικού και διχαστικού λόγου” του Κασσελάκη και κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποιεί το λεξιλόγιο της alt-right. Δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω διάσπαση του κόμματος», σημειώνει το πρακτορείο.

«Η εσωκομματική αντιπολίτευση αποσύρεται από την ελληνική Αριστερά», μεταδίδει το Euractiv, αναφορικά με την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ της «Ομπρέλας» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που υποστήριξε την Αχτσιόγλου μετά την εκλογή του Στέφανου Κασελάκη στην ηγεσία του κόμματος και τον επέκρινε ως «μεταμφιεσμένο νεοφιλελεύθερο» που δεν έχει σχέση με τις παραδοσιακές αξίες της Αριστεράς.

«Η Αχτσιόγλου είπε ότι θα παραμείνει στο κόμμα, αν και πηγές από το περιβάλλον της επέκριναν τον Κασελάκη ως διχαστικό που εφευρίσκει “εσωτερικούς εχθρούς”. Από την άλλη πλευρά ο Κασελάκης και οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι το διήμερο συνέδριο έληξε με περισσότερη ενότητα και συνοχή για το κόμμα καθώς έμειναν έξω οι ταραχοποιοί της σκληροπυρηνικής Αριστεράς», αναφέρει το δημοσίευμα.

Και σημειώνει: «η πίεση εντείνεται στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ρίξουν τους συντηρητικούς. Ωστόσο, μια τέτοια πιθανότητα πριν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024 φαντάζει απίθανη. Τόσο ο Κασελάκης, όσο και ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης ανταγωνίζονται ποιος εκπροσωπεί το “προοδευτικό μέτωπο” στην ελληνική πολιτική σκηνή και δεν υποστηρίζουν όλοι έναν τέτοιο συνασπισμό. Στον ΣΥΡΙΖΑ η παραδοσιακή αριστερά ανέκαθεν τασσόταν κατά μιας τέτοιας συμμαχίας, ενώ στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει μια πτέρυγα που θεωρείται ότι βρίσκεται πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία παρά στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Αμφιλεγόμενος ηγέτης κόμματος: Διασπάται το αριστερό κόμμα της Ελλάδας», μεταδίδει το γερμανικό δίκτυο RND.

«Η αποσχισθείσα παράταξη επέκρινε τον Στέφανο Κασελάκη για πρακτικές του στυλ του Ντόναλντ Τραμπ, ότι εγκατέλειψε θεμελιώδεις ιδεολογίες του κόμματος προς χάριν μιας δεξιάς λαϊκιστικής πορείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν κάποτε η κυρίαρχη δύναμη στην ελληνική πολιτική σκηνή τα τελευταία χρόνια χάνει διαρκώς ψήφους», αναφέρει το γερμανικό μέσο κάνοντας μια αναδρομή στην άνοδο στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα στις εκλογές του Στέφανου Κασελάκη, που «έγινε γνωστός με ένα τετράλεπτο βίντεο στο Διαδίκτυο για την ιστορία της ζωής του».

Αναφερόμενο στις κλιμακούμενες κόντρες εντός του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα το RND σημειώνει ότι «η αποσχισθείσα παράταξη δεν έχει ακόμη γνωστοποιήσει επακριβώς τα σχέδιά της για το μέλλον. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι οι βουλευτές θα ιδρύσουν νέο αριστερό κόμμα και έχουν την υποστήριξη πολλών στη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ».

Πηγή: iefimerida.gr