Η κλιματική αλλαγή κατακαίει τον πλανήτη – Χιλιάδες πνεύμονες πρασίνου στην πυρά

Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ιστορίας της: την κλιματική αλλαγή. Δύσκολα το συνειδητοποιεί κάποιος αλλά στον Καναδά έχει καεί μία ολόκληρη Ελλάδα, ενώ την ίδια ώρα στον Έβρο πάνω από 300.000 στρέμματα πολύτιμου δασικού πνεύμονα έγιναν στάχτη.

Εκτάσεις που ξεπερνούν σε μέγεθος την επικράτεια της Ελλάδας έχουν μετατραπεί σε στάχτη φέτος στον Καναδά, εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών, καθώς οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται ορατές από τη βόρεια Αμερική έως τη Μεσόγειο και από την ανατολική Ασία έως την Ανταρκτική.

Περίπου 139 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και βλάστησης είχαν καταστραφεί από τις φωτιές έως τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις των χαρτογράφων του «Canadian Geographic», το οποίο εκδίδεται από τη Βασιλική Καναδική Γεωγραφική Επιτροπή.

Οι πυρκαγιές στον Καναδά ξεπερνούν σε μέγεθος την ελληνική επικράτεια
Το προηγούμενο υψηλό είχε καταγραφεί το 1995, όταν είχαν καεί περίπου 71 εκατομμύρια στρέμματα, δηλαδή περίπου το 50% του φετινού απολογισμού, ο οποίος επιδεινώνεται κάθε μέρα.

Η ελληνική επικράτεια, ως μέτρο σύγκρισης, ανέρχεται σε περίπου 132 εκατομμύρια στρέμματα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Η κλιματική αλλαγή κατακαίει τον πλανήτη - Χιλιάδες πνεύμονες πρασίνου στην πυρά

Συνθήκες ξηρασίας, περίοδοι καύσωνα και φάσεις περιορισμένης βροχόπτωσης -φαινόμενα που αντιμετωπίζουμε με αυξημένη συχνότητα και στη νότια Ευρώπη- έχουν συμβάλει στην εκδήλωση περισσότερων από 5.850 δασικών πυρκαγιών στον Καναδά από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με το Διυπηρεσιακό Κέντρο Δασικών Πυρκαγιών.

H κλιματική αλλαγή «τρέφει» ένα νέο είδος πυρκαγιών
Μολονότι τα πρώτα μεγάλα μέτωπα στον Καναδά αποτέφρωσαν μεγάλες εκτάσεις ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού, η μάχη με τις φλόγες σε πολλές περιοχές της χώρας συνεχίζεται έως σήμερα, καθώς περισσότερες από 1.000 φωτιές θεωρούνται ενεργές, εκ των οποίων 652 χαρακτηρίζονται ανεξέλεγκτες.

Οι αριθμοί αυτοί απέχουν από το ρεκόρ των 10.998 πυρκαγιών που καταγράφηκε το 1989, ωστόσο, το γεγονός ότι οι φετινές φωτιές είναι σαφώς περισσότερο καταστροφικές υπενθυμίζει ότι η κλιματική αλλαγή «τρέφει» ένα νέο είδος πυρκαγιών, οι οποίες εξαπλώνονται ταχύτερα, γιγαντώνονται χάρη στην ξερή καύσιμη ύλη και αποκτούν τεράστιο θερμικό φορτίο.