Η ιστορία της ΑΕΚ έγινε παιδικό βιβλίο – “Μια Ομάδα στον κόσμο αγαπώ” ο τίτλος

Λίγους μήνες πριν η ΑΕΚ κλείσει τον πρώτο αιώνα ύπαρξής της, κυκλοφόρησε ένα βιβλίο που χώρεσε σε 120 σελίδες, ολόκληρη την ιστορία της. «Μια ομάδα στον κόσμο αγαπώ!» ο τίτλος του, γραμμένο από τον Γεράσιμο Γασπαρινάτο και εικονογραφημένο από τον Στρατή Μενίδη.

Το βιβλίο έχει ως θέμα την ιστορία της ΑΕΚ, της ομάδας που ξεκίνησε από την άλλη πλευρά του Αιγαίου και αντρώθηκε μέσα από ιστορίες προσφυγιάς και ξεριζωμού . Όπως είπε ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος στην επίσημη παρουσίαση του βιβλίου στην «Βυζαντινή Γωνιά», στη Νέα Φιλαδέλφεια, «στην Ελλάδα είμαστε μαλωμένοι με την Ιστορία, ειδικά στο ποδόσφαιρο. Και είναι κρίμα διότι όλοι οι σύλλογοι έχουν την ιστορία τους και την ιστορία αυτή οι νεότεροι ειδικά φίλαθλοι δεν τη γνωρίζουν».

Το 2024 η ΑΕΚ κλείνει 100 χρόνια· το 2025 ο Ολυμπιακός το ίδιο· το 2026 ο ΠΑΟΚ. Οι ιστορίες των συλλόγων αυτών (όπως, φυσικά, και του Παναθηναϊκού ή του Άρη, του Πανιωνίου, του Απόλλωνα, του Ηρακλή κ.ά.) δεν είναι μονάχα αθλητικές ή ποδοσφαιρικές ιστορίες.

Οι πολιτισμικές, ανθρωπολογικές, κοινωνιολογικές προεκτάσεις που χαρακτηρίζουν κάθε σύλλογο, όχι μόνο με τις διακρίσεις και τους τίτλους που τους συνοδεύουν, αλλά και με τον κόσμο που τους ακολουθεί, παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Και είναι, ίσως, το αντίδοτο σε όλο αυτόν τον μηδενισμό, τον παραγοντισμό και τον χουλιγκανισμό, που έχει καταστήσει τον αθλητισμό στην Ελλάδα (και όχι μόνον το ποδόσφαιρο) μια μαύρη τρύπα.

Το «Μια ομάδα στον κόσμο αγαπώ!» δείχνει τον δρόμο και δίνει το παράδειγμα για επίδοξους συγγραφείς που ακολουθούν άλλους συλλόγους και ομάδες.

Εδώ, λοιπόν, οι συντελεστές της κομψής και φροντισμένης αυτής έκδοσης δεν περιορίζονται μονάχα στο ποδοσφαιρικό κομμάτι της υπόθεσης: ο εγγονός μαθαίνει την ιστορία του παππού που ήρθε από το Μπαλουκλί και τα Πριγκιποννήσια, καθώς έρχεται σε επαφή με παράξενα, άγνωστα κειμήλια. Έτσι, η διήγηση από τα Ματωμένα χώματα πηγαίνει στην ίδρυση και την ιστορία της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως.

Η ιστορία της ΑΕΚ έγινε παιδικό βιβλίο - "Μία Ομάδα στον κόσμο αγαπώ" από τον Γεράσιμο Γασπαρινάτο

Το κείμενο, που είναι γραμμένο σε ρίμα, σαν όμορφο παιδικό τραγουδάκι, πλαισιώνεται από πλούσιο, σπάνιο φωτογραφικό και εικονογραφικό υλικό, με τις φιγούρες του Δημήτρη και του παππού του να «εισβάλλουν» στους πανηγυρισμούς για το Νταμπλ του 1939, για το Κύπελλο του 1956, στα εγκαίνια του ανακαινισμένου γηπέδου της ΑΕΚ το 1962 κ.ο.κ.

Στο βιβλίο βρίσκεται χώρος και για τα άλλα αθλήματα που έχει η ΑΕΚ (εξάλλου, οι ιδρυτές της ήταν όλοι σχεδόν αθλητές του κλασικού στίβου στην Κωνσταντινούπολη) και, φυσικά, για το μπασκετικό Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης που πήρε η ΑΕΚ το 1968, παίζοντας με τη Σλάβια Πράγας στο Καλλιμάρμαρο (τελικό σκορ 89-82).

Η ιστορία φτάνει μέχρι το σήμερα και, βέβαια, στην ανέγερση του νέου σταδίου της ΑΕΚ στον φυσικό, ιστορικό της χώρο, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Περισσότερο κι απ’ το πρόσφατο Νταμπλ, το νέο γήπεδο έδωσε ξανά την ταυτότητα που είχε χάσει επί σχεδόν είκοσι χρόνια ο σύλλογος. Το βιβλίο αυτό είναι γέννημα αυτού του πνεύματος. Και μπορεί να απευθύνεται σε παιδιά, αλλά αγγίζει μια χαρά και τους μεγάλους.

Ο Γεράσιμος Γασπαρινάτος είναι υπεύθυνος για το υπό δημιουργία Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ που αναμένεται να ανοίξει στο κοινό στα τέλη αυτής της χρονιάς, ενώ, όπως ακούγεται, ετοιμάζει και νέο βιβλίο με την ιστορία του γηπέδου. Στην παρουσίαση του βιβλίου αποσπάσματα διάβασε ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας Γιάννης Βούρος ενώ μίλησαν ο Media Consultant της UEFA και στενός φίλος του συγγραφέα, Ανδρέας Δημάτος και ο Διευθυντής του BN SportsΧρήστος Σωτηρακόπουλος.

*Για όσους επιθυμούν να αγοράσουν το βιβλίο, μπορούν να το βρουν/παραγγείλουν μέσω της Νέας Βυζαντινής Γωνιάς (τιμή 15€ από την One Team Εκδοτική).