Η γυμναστική που ταιριάζει στο σωματότυπό σου – Εκτόμορφοι, ενδόμορφοι, μεσόμορφοι

Ακόμα και στη γυμναστική έχει αποδειχθεί πως δεν κάνουν όλα για ..όλους, Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό οι ειδικοί του χώρου κατέληξαν σε συμπεράσματα που αφορούν τους σωματότυπους και την αντίδρασή τους στην άθληση, αναφορικά με τη διάρθρωση μυών και λίπους στο κάθε σώμα.

Τύποι σωματότυπων και ποια είναι η κατάλληλη γυμναστική

Ο διαχωρισμός έγινε με βάσει τρεις κατηγορίες σωματότυπων

Εκτόμορφοι

Οι εκτόμορφοι είναι συνήθως από τη φύση τους αδύνατοι και δυσκολεύονται να χτίσουν μυς. Εάν έχετε εκτόμορφο σωματότυπο, πιθανώς έχετε ήδη από τη φύση σας λεπτότερα πόδια. Έτσι, ο στόχος σας εδώ είναι να διατηρήσετε το λίπος στο κάτω μέρος του σώματος, χτίζοντας παράλληλα άπαχο μυϊκό ιστό

Με αυτόν τον τρόπο τα πόδια σας θα τονωθούν και θα αποκτήσουν ένα καλοσμιλεμένο σχήμα. Οι ειδικοί συνιστούν να επικεντρωθείτε στις υγιεινές τροφές αργής αποδέσμευσης, όπως το ψωμί ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, η κινόα και τα λαχανικά. Αν έχετε εκτόμορφο σωματότυπο, προσθέστε υγιεινά λίπη και πρωτεΐνες σε κάθε γεύμα.

Μεσόμορφοι

Οι μεσόμορφοι μπορεί να είναι αρκετά αθλητικοί και να ανταποκρίνονται γρήγορα στην άσκηση, πράγμα που σημαίνει ότι χτίζουν εύκολα μυς. Μπορούν να χάσουν βάρος πολύ γρήγορα, αλλά μπορούν επίσης να πάρουν βάρος γρήγορα. Συνήθως, έχουν κανονικό βάρος.

Αν είστε μεσομορφικός, η υπερβολή σε προπονήσεις όπως τα squats και τα lunges μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε ογκώδη πόδια. Έτσι, ο στόχος σας εδώ είναι να μειώσετε το ποσοστό σωματικού λίπους και να αποφύγετε ασκήσεις που θα διογκώσουν τα πόδια σας κατά τη διαδικασία.

Από την άποψη της διατροφής, οι μεσομορφικοί δείχνουν καλύτερα όταν τρώνε ισορροπημένα -30-35% υδατάνθρακες, 35-40% πρωτεΐνες και 30% λίπος. Οι μεσομορφικοί θα πρέπει επίσης να προσέχουν την πρόσληψη θερμίδων, καθώς μπορούν εύκολα να πάρουν βάρος αν τρώνε πολύ ζάχαρη.

Ενδόμορφοι

Οι Ενδομορφικοί έχουν από τη φύση τους μεγάλη σωματική διάπλαση και μεγαλύτερο σκελετό. Μπορούν να χτίσουν μυς πολύ γρήγορα και είναι ελαφρώς πιο δύσκολο γι’ αυτούς να χάσουν βάρος. Αλλά, δεν είναι αδύνατο!

Αν είστε ενδομορφικός σωματότυπος, ο στόχος σας είναι να επικεντρωθείτε πραγματικά στη μείωση του συνολικού σωματικού λίπους και να αποφύγετε εντελώς κάθε προπόνηση που μπορεί να σας προκαλέσει διόγκωση.

Οι ενδομορφικοί πρέπει να ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, καθώς το σώμα τους δεν είναι πολύ καλό στην επεξεργασία υδατανθράκων. Βεβαιωθείτε ότι οι περισσότεροι υδατάνθρακες προέρχονται από φρούτα και λαχανικά και παραλείψτε τα άμυλα, όπως τα ζυμαρικά, το ψωμί και το ρύζι, λέει η Rachael.

Ποια δίαιτα θεωρεί η Τεχνητή Νοημοσύνη καλύτερη – Εβδομαδιαίο πρόγραμμα από ChatGPT