Η αλόη βέρα στο μικροσκόπιο του Π.Ο.Υ. για πιθανά καρκινογόνες ουσίες

Ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση ότι η αλόη βέρα – μετά την ασπαρτάμη – ενδέχεται να ενταχθεί στις πιθανώς καρκινογόνες ουσίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Χρύσα Σαρδέλη, να εξηγεί τι είναι αυτό που σήμανε «καμπανάκι κινδύνου».

Όπως είπε στην ΕΡΤ το πρόβλημα δεν αφορά την αλόη βέρα συνολικά ως φυτό αλλά μια ομάδα ουσιών που περιέχεται στη φλούδα του.

«Το ζελέ έχει τις φαρμακευτικές ιδιότητες όπως καλλυντικές και επουλωτικές με αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Ο φλοιός του φυτού έχει, όμως, ανθρακινόνες που είναι ουσίες που περιλαμβάνονται στην ομάδα των πιθανά καρκινογόνων» συνέχισε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας.

Στο ερώτημα αν χρησιμοποιείται ο φλοιός από την αλόη βέρα για τα προϊόντα που παράγονται από αυτή, η κυρία Σαρδέλη απάντησε «μην είμαστε σίγουροι, γιατί μπορεί στην προσπάθεια να βγάλουμε περισσότερα προϊόντα να χρησιμοποιούμε μέρη του φυτού που είναι πιο τοξικά. Μπορεί κάποιοι να βράζουν τις φλούδες».

Σύμφωνα με την ίδια, την αλόη βέρα «πρέπει κανείς να τη χρησιμοποιεί στην ελάχιστη ποσότητα και μόνο εξωτερικά. Η πόσιμη αλόη είναι αυτή που θα μας δημιουργήσει πρόβλημα», συμπληρώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση «δεν χρειάζεται ανησυχία γιατί είναι δοσοεξαρτόμενα όλα αυτά».

Η κυρία Σαρδέλη επέμεινε ότι «η φλούδα του φυτού δεν πρέπει να χρησιμοποιείται, να πολτοποιείται, να τη βράζουμε, να τη βάζουμε επάνω μας» συνιστώντας σε όσους έχουν επιβάρυνση γενετική για καρκίνο να μην χρησιμοποιούν πόσιμη αλόη ενώ αντίθετα, όπως είπε, η επάλοιψη δεν έχει πρόβλημα.