Η Αθήνα μπήκε για πρώτη φορά στις 20 πόλεις του κόσμου με την καλύτερη ποιότητα ζωής

Το Quality of Life Survey, δηλαδή η έρευνα για την ποιότητα ζωής, του περιοδικού Monocle συμπεριέλαβε την Αθήνα στις κορυφαίες τοποθεσίες που προσφέρουν ευζωία και υψηλό βιοτικό επίπεδο.

Στη Βιέννη την αποκαλούν Lebenskunst και σημαίνει “η τέχνη του να ζεις καλά”. Μάλλον αυτή η φράση, επινόημα της αυστριακής πρωτεύουσας, ενσωματώνει πλήρως την ποιότητα ζωής που προσφέρει η πόλη. Σε αυτό συμφωνεί η έρευνα του Monocle, του περιοδικού που από το 2006 δημοσιεύει τον ετήσιο κατάλογό του για τις πιο βιώσιμες πόλεις του κόσμου.

To Μοnocle παρουσίασε και φέτος τις κορυφαίες πόλεις που προσφέρουν ευζωία και υψηλό βιοτικό επίπεδο

Σημαντικά κριτήρια σε αυτή την έρευνα είναι πάντα η ασφάλεια, η εγκληματικότητα, η διεθνής συνδεσιμότητα, το κλίμα/ηλιοφάνεια, η ποιότητα της αρχιτεκτονικής, οι δημόσιες συγκοινωνίες, η κοινωνική συμπερίληψη, τα περιβαλλοντικά ζητήματα και η πρόσβαση στη φύση, ο αστικός σχεδιασμός, οι επιχειρηματικές συνθήκες, οι προληπτικές πολιτικές εξελίξεις και η ιατρική περίθαλψη. Ουσιαστικά όλοι οι παράγοντες που συμβάλλουν στο να ζούμε μια καλή καθημερινότητα και ένα ασφαλές μέλλον.

Οι 20 πόλεις του κόσμου με την καλύτερη ποιότητα ζωής – Για πρώτη φορά η Αθήνα στη λίστα

Βιέννη

Η Βιέννη σας περιμένει
Η έρευνα του Monocle για το 2023 καθόρισε ότι η πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο είναι η Βιέννη, ακολουθούμενη από την Κοπεγχάγη, το Μόναχο και τη Ζυρίχη. Τι είναι όμως αυτό που κάνει τη Βιέννη τόσο καλή πόλη για να ζει κανείς; Αν και η αυτοκρατορική αρχιτεκτονική της Βιέννης είναι το πιο αναγνωρίσιμο πλεονέκτημα της πόλης, το φυσικό περιβάλλον – με τη μορφή λόφων, λιμνών και ποταμών – είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό, ενώ βρίσκεται εντός των ορίων της πόλης. Η λίμνη του Παλαιού Δούναβη, το νησί του ποταμού και τα δημόσια σημεία κολύμβησης εμπλουτίζουν την αστική εμπειρία και ενισχύουν τη βιωσιμότητά της.

Ειδικότερα τώρα που τα εστιατόρια και τα μουσεία της αυστριακής πρωτεύουσας έχουν ανοίξει ξανά, μετά τους περιορισμούς που τέθηκαν σε ισχύ λόγω covid-19, η πόλη είναι και πάλι το ιδανικό μέρος για να μείνουμε. Προσφέρει πολλές ευκαιρίες για πολιτισμό και ψυχαγωγία, καθώς και καλές υποδομές και συνολική σταθερότητα. Επίσης, οι επιπτώσεις των πολιτικών δημόσιας κατοικίας της Κόκκινης Βιέννης εξακολουθούν να διαμορφώνουν τον ορίζοντα της πόλης μέχρι σήμερα και να επηρεάζουν θετικά την ανάπτυξη της πόλης. Η χαμηλή εγκληματικότητα και η επιμελής διαχείριση των δημόσιων χώρων αποτελούν επίσης παράγοντες που την εκτοξεύουν στην κορυφή κάθε παρόμοιας έρευνας.

Οι 20 πόλεις του κόσμου με την καλύτερη ποιότητα ζωής – Για πρώτη φορά η Αθήνα στη λίστα

Κοπεγχάγη

Ακριβά ενοίκια vs ελληνική φιλοξενία
Οπως συμβαίνει με όλες τις μεγάλες κρίσεις, η πανδημία ανέδειξε έντονα τα ελαττώματα και τις ανοησίες της κοινωνίας με τους τομείς της στέγασης, της υγείας και της ασφάλειας να τίθενται υπό σοβαρή πίεση. Οι μητροπόλεις της Βόρειας Αμερικής, που δεν διαθέτουν τα ισχυρά δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας πολλών αντίστοιχων πόλεων στην Ευρώπη και την Ασία, ήταν περισσότερο εκτεθειμένες στις αντιξοότητες των περιορισμών. Ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων που είχαν στην ποιότητα ζωής των πολιτών, καμία βορειοαμερικανική πόλη δεν περιλαμβάνεται στην κατάταξή του περιοδικού για πρώτη φορά από την έναρξη της έρευνας.

Εκτός από τους δείκτες ασφαλείας, όπως το κατά κεφαλήν έγκλημα και η εμπιστοσύνη στην αστυνομία, οι μελετητές διαπίστωσαν ότι το αυξανόμενο κόστος ζωής είχε μεγαλύτερη επίδραση στην έρευνα από ποτέ άλλοτε, λαμβάνοντας υπόψη την ετήσια αύξηση του μέσου όρου του ενοικίου ενός διαμερίσματος, καθώς και την τιμή βασικών αγαθών όπως η ενέργεια και ο καφές. Γι’ αυτό και η Αθήνα, η φθηνή, χαρούμενη και, ενίοτε, χαοτική πρωτεύουσα της Ελλάδας, έκανε το ντεμπούτο της στη φετινή κατάταξη, κατακτώντας την 17η θέση. Αλλοι λόγοι περιλαμβάνουν το συναρπαστικό φαγητό και τις καλλιτεχνικές σκηνές της, τα νέα έργα υποδομής και τις έξυπνες προσπάθειες να βελτιωθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πόλη.

Οι 20 πόλεις του κόσμου με την καλύτερη ποιότητα ζωής – Για πρώτη φορά η Αθήνα στη λίστα

Τόκιο

Οι καλύτερες πόλεις να ζει κανείς
1. Βιέννη, Αυστρία. Η πόλη που συνδυάζει την αισθητική, την σύγχρονη αρχιτεκτονική και την χαμηλότερη εγκληματικότητα.

2. Κοπεγχάγη, Δανία. Ο συνδυασμός τέλειων βαθμολογιών στη σταθερότητα, την εκπαίδευση και τις υποδομές και πολύ υψηλών βαθμολογιών στον πολιτισμό και την υγειονομική περίθαλψη καθιστούν τη δανική πρωτεύουσα τη δεύτερη πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο.

3. Μόναχο, Γερμανία. Το Μόναχο έχει την ισχυρότερη οικονομία από κάθε άλλη γερμανική πόλη. Η πόλη διαθέτει επίσης περισσότερα από 100 νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και 1000 μπαρ, αλλά και τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας από όλες τις υπόλοιπες πόλεις της Γερμανίας.

4. Ζυρίχη, Ελβετία. Η Ζυρίχη καταλαμβάνει τακτικά τις πρώτες θέσεις στους πίνακες ποιότητας ζωής στην Ευρώπη και όχι μόνο. Η πόλη προσφέρει υψηλούς μισθούς, ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας και εύκολη πρόσβαση σε πλήθος δραστηριοτήτων υγείας και αναψυχής. Από την άλλη πλευρά, η Ζυρίχη είναι επίσης γνωστό ότι βρίσκεται στην κορυφή των κατατάξεων για τις “ακριβότερες” πόλεις.

5. Στοκχόλμη, Σουηδία. Η Στοκχόλμη είναι γνωστή για την υψηλή ποιότητα ζωής της. Οι καλοκαιρινές ημέρες είναι μεγάλες και ο καιρός σταθερός. Αν θέλετε να ζήσετε κάπου που σας επιτρέπει να ζήσετε και τις τέσσερις εποχές του χρόνου, η πρωτεύουσα της Σουηδίας είναι ιδανική.

6. Τόκιο, Ιαπωνία. Το Τόκιο είναι το μεγαλύτερο και ένα από τα πιο δραστήρια και περιζήτητα μέρη για να ζήσει κανείς στον κόσμο. Με όλα τα καταπληκτικά φαγητά, ένα βολικό σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών και ατελείωτα πράγματα να κάνει κανείς, το Τόκιο σίγουρα δεν απογοητεύει. Ωστόσο, είναι και μια πολύ ακριβή πόλη.

7. Ελσίνκι, Φινλανδία. Ως η μεγαλύτερη πόλη της Φινλανδίας, το Ελσίνκι διαθέτει τις περισσότερες πολιτιστικές ευκαιρίες στη χώρα, σε κάθε τομέα, από τη φωτογραφία μέχρι τη γλυπτική. Υπάρχουν δεκάδες μουσεία και γκαλερί, όπως το Εθνικό Μουσείο και η Εθνική Πινακοθήκη, τακτικά φεστιβάλ και εκδηλώσεις και πολλές θέσεις εργασίας στη δημιουργική βιομηχανία.

8. Μαδρίτη, Ισπανία. Η Μαδρίτη είναι μία από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με την καλύτερη αναλογία μεταξύ κόστους και ποιότητας ζωής. Ο ελεύθερος χρόνος, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η τέχνη, η γαστρονομία, η ασφάλεια και οι δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας καθιστούν την Περιφέρεια της Μαδρίτης έναν προνομιακό προορισμό για να ζήσει κανείς, να σπουδάσει, να ξεκινήσει μια επιχείρηση ή απλώς να απολαύσει υπέροχες διακοπές.

9. Λισαβόνα, Πορτογαλία. Η Λισαβόνα είναι ένα υπέροχο μέρος για να ζει κανείς, με ένα εκπληκτικό κλίμα όλο το χρόνο. Επιπλέον, αποτελεί οικονομικά μια πολύ προσιτή ευρωπαϊκή πόλη, σε σύγκριση με πολλές άλλες δυτικές πρωτεύουσες

10. Μελβούρνη, Αυστραλία. Η Μελβούρνη είναι γνωστή ως μία από τις πιο βιώσιμες πόλεις του κόσμου. Συχνά αναφέρεται ως “η αθλητική πρωτεύουσα του κόσμου”, ενώ εκτός από αυτό είναι επίσης διάσημη για τα σοκάκια της με τα γκράφιτι, τον εξαιρετικό καφέ και την πολιτιστική ποικιλομορφία της.

Τη λίστα συμπληρώνουν:
11. Βερολίνο, Γερμανία
12. Παρίσι, Γαλλία
13. Αμστερνταμ, Ολλανδία
14. Σίδνεϋ, Αυστραλία
15. Σιγκαπούρη
16. Κιότο, Ιαπωνία
17. Αθήνα, Ελλάδα
18. Μιλάνο, Ιταλία
19. Οσλο, Νορβηγία
20. Σεούλ, Νότια Κορέα
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image

Πηγή: Newmoney