ΗΠΑ: Συνελήφθη ο Ντόναλντ Τραμπ – Ενώπιον του δικαστή δήλωσε αθώος και αφέθηκε ελεύθερος

Συνελήφθη αλλά με σύμφωνη γνώμη του Δικαστηρίου αφέθηκε ελεύθερος τελικά χωρίς περιοριστικούς όρους, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τραμπ βρέθηκε χθες ενώπιον του δικαστηρίου στο Μαϊάμι αντιμέτωπος με 37 κατηγορίες για παράνομη διατήρηση διαβαθμισμένων πληροφοριών, με μερικές εξ αυτών να αφορούν μυστικά για τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ.

Ο ίδιος διώκεται για παραβίαση του νόμου για κατασκοπεία, ενώ κούτες με 13.000 έγγραφα είναι στη διάθεση των δικαστικών αρχών προς στοιχειοθέτηση των κατηγοριών.

Σε αυτά, περιλαμβάνοται αρκετά σχετιζόμενα με:

  • Πυρηνικά όπλα
  • Στρατιωτικά σχέδια
  • Μυστικά συμμαχικών χωρών

Ειδικότερα, ανάμεσασ τις βαριές κατηγορίες που του προσάπτονται, περιλαμβάνονται:

  • Συνωμοσία
  • Παρεμπόδιση δικαιοσύνης
  • Κατοχή απόρρητων εγγράφων

Έξω από το δικαστήριο βρίσκεται πλήθος διαδηλωτών και δεκάδες δημοσιογράφοι.

Ο Τραμπ δήλωσε αθώος και κατηγόρησε την κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι τον στοχοποιεί. Την περασμένη εβδομάδα υποστήριξε ότι ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, που έχει αναλάβει την έρευνα σε βάρος του, «τον μισεί».

Δεδομένου ότι είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη για διάπραξη ομοσπονδιακών εγκλημάτων, η νομική διαδικασία αποκτά ιδιαιτέρως βαρύνουσα σημασία.

Ενώ ο Τραμπ βρισκόταν στο δρόμο για το δικαστήριο, συνοδεία αυτοκινητοπομπής, έγραψε στον λογαριασμό του, στην πλατφόρμα Truth Social, στα κοινωνικά δίκτυα τα εξής: «Είναι μια από τις πιο θλιβερές ημέρες στην ιστορία της χώρας μας. Είμαστε ένα έθνος σε παρακμή».

Ο Τραμπ ήταν συνοφρυωμένος καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, και κοίταζε προς το πάτωμα στο μεγαλύτερο μέρος της αναφέρει το ABC.

Ο εισαγγελέας Ντέιβιντ Χάρμπαχ είπε στον δικαστή ότι o κατηγορούμενος δεν θεωρείται ως «κατηγορούμενος για διαφυγή» και μπορεί να αφεθεί ελεύθερος χωρίς όρους, όπως και έγινε, σε μία διαδικασία που κράτησε περίπου 20 λεπτά, σύμφωνα με το Reuters.