Οι διαμαρτυρίες κατά του πολέμου στη Γάζα εξαπλώνονται ραγδαία στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ενώ οι αρχές προσπαθούν να αναχαιτίσουν το ανερχόμενο κίνημα διαμαρτυρίας.
Χθες βράδυ, υπήρξε παρέμβαση της αστυνομίας για να διαλύσει μια διαδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και προχώρησε σε αρκετές συλλήψεις. Νωρίτερα, δεκάδες φοιτητές συνελήφθησαν στο πανεπιστήμιο Γέιλ, ενώ το Κολούμπια ανέστειλε τα δια ζώσης μαθήματα.
Στα ιδρύματα αυτά, αλλά και στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ στην Καλιφόρνια, στο ΜΙΤ της Μασαχουσέτης, στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, και σε άλλες ανώτατες σχολές της χώρας έχουν στηθεί πρόχειροι καταυλισμοί φοιτητών που διαμαρτύρονται για τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και για τους περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου.
Επίσης, οι σπουδαστές ζητούν να γνωστοποιηθούν οι χρηματοδοτήσεις και οι δωρεές στα ανώτατα ιδρύματα από κατασκευαστές όπλων και εταιρείες που αποκομίζουν συμφέρον από την ισραηλινή κατοχή.
Το φοιτητικό κίνημα διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ βρέθηκε στο παγκόσμιο προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα όταν η αστυνομία της Νέας Υόρκης κλήθηκε στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια και συνέλαβε δεκάδες διαδηλωτές.
Σε χθεσινή ανακοίνωση, το πανεπιστήμιο Κολούμπια γνωστοποίησε ότι το προσεχές διάστημα όλα τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται διαδικτυακά, ενώ ο πρόεδρος του ιδρύματος Μινούς Σαφίκ έκανε λόγο για περιστατικά εκφοβιστικής και παρενοχλητικής συμπεριφοράς, σημειώνοντας επίσης ότι «τις εντάσεις στην πανεπιστημιούπολη τις εκμεταλλεύτηκαν και τις ενίσχυσαν άτομα άσχετα με το Κολούμπια που ήρθαν για να προωθήσουν τη δική τους και έχουν έρθει στην πανεπιστημιούπολη για να ακολουθήσουν τις δικές τους ατζέντα».
Καθηγητές του πανεπιστημίου, ωστόσο, διαφώνησαν για τον χειρισμό της διαμαρτυρίας εκ μέρους της διοίκησης του ιδρύματος και για την κλήση της αστυνομίας. Το Ινστιτούτο Νάιτ Πρώτης Τροποποίησης του Κολούμπια, που ασχολείται με θέματα ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης σε ανακοίνωσή του ζήτησε μια «επείγουσα διόρθωση πορείας» και παρέθεσε πανεπιστημιακούς κανόνες για να υποστηρίξει ότι εξωτερικές αρχές όπως η αστυνομία θα πρέπει να εμπλέκονται μόνο όταν υπάρχει «σαφής και παρών κίνδυνος για πρόσωπα, περιουσίες ή την ουσιαστική λειτουργία οποιουδήποτε τμήματος του πανεπιστημίου».
«Δεν είναι προφανές για εμάς πώς ο καταυλισμός των φοιτητών και οι διαμαρτυρίες αποτελούσαν τέτοιο κίνδυνο, ακόμη κι αν δεν ήταν εξουσιοδοτημένες», τονίζει η ανακοίνωση.
Τις διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια σχολίασε και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είπε ότι καταδικάζει τις αντισημιτικές διαδηλώσεις, καθώς και όσους δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει με τους Παλαιστίνιους.
Τα γεγονότα στη Γάζα όμως δεν έχουν προκαλέσει μόνο τις διαμαρτυρίες των φοιτητών στις ΗΠΑ, αλλά και πολυπληθείς διαδηλώσεις σε πολλές αμερικάνικες πόλεις. Πρόσφατα, φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές απέκλεισαν αυτοκινητόδρομους σε όλη τη χώρα, περιόρισαν την πρόσβαση σε αεροδρόμια, όπως το Ο’χέιρ του Σικάγο και το Τακόμα του Σιάτλ, καθώς και τις εμβληματικές γέφυρες του Γκόλντεν Γκέιτ στο Σαν Φρανσίσκο και του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη.
Πηγές: BBC, Reuters