Ευρωκοινοβούλιο: Στην Ελλάδα απειλείται το κράτος δικαίου και η ελευθεροτυπία

Το Ευρωκοινοβούλιο σήμανε την Τετάρτη συναγερμό για διάφορες ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το κράτος δικαίου και κάλεσε την Κομισιόν να αναλάβει δράση.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 330 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για πολύ σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη χώρα μας.

Ελευθερία των μέσων ενημέρωσης

Όσον αφορά τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, οι ευρωβουλευτές διαμαρτύρονται για την έλλειψη προόδου στην έρευνα για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021.

Καταγγέλλουν ότι οι δημοσιογράφοι δέχονται σωματικές απειλές και λεκτικές επιθέσεις (και από υψηλόβαθμους πολιτικούς), παραβιάσεις της ιδιωτικής τους ζωής με κατασκοπευτικό λογισμικό και καταχρηστικές αγωγές -συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού.

Το Κοινοβούλιο εκφράζει επίσης ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία της εθνικής ρυθμιστικής αρχής για τα οπτικοακουστικά μέσα, τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης στα χέρια ολιγαρχών και τη διανομή των κρατικών επιχορηγήσεων.

Κατασκοπευτικό λογισμικό

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει την εργαλειοποίηση του όρου «απειλές κατά της εθνικής ασφάλειας» για την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων των ευρωβουλευτών.

Σε απάντηση στο λεγόμενο “Predatorgate”, οι ευρωβουλευτές απαιτούν να ενισχυθούν οι δημοκρατικές εγγυήσεις και ζητούν αποτελεσματικές έρευνες με τη βοήθεια της Europol. Ζητούν να ανατραπεί η νομοθεσία που έθεσε την υπηρεσία πληροφοριών υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού. Στο ψήφισμα εκφράζονται ανησυχίες για τη μεταφορά της έρευνας σε διαφορετικό εισαγγελέα και την πολιτική πίεση, τον εκφοβισμό και την παρενόχληση αξιωματούχων που ελέγχουν την κυβέρνηση.

Αστυνομική βία, κακομεταχείριση των μεταναστών, έλεγχοι και ισορροπίες

Το Κοινοβούλιο επισημαίνει επίσης την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία και την ανεπαρκή ποιότητα των επακόλουθων ερευνών και των δικαστικών αποφάσεων, την υποτιθέμενη διαφθορά, τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών και τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στην αστυνομία.

Η μεταχείριση των μεταναστών και οι συστηματικές απωθήσεις ανησυχούν τους ευρωβουλευτές, καθώς και οι επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως οι εκστρατείες συκοφάντησης και οι δικαστικές παρενοχλήσεις κατά των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι ευρωβουλευτές υποψιάζονται έλλειψη πολιτικής αμεροληψίας στην κοινοβουλευτική έρευνα για την καταστροφή του τρένου στα Τέμπη –που προκάλεσε δεκάδες θανάτους τον Φεβρουάριο του 2023- και ανησυχούν για την άρνηση της φιλοκυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να διεξάγει έρευνα για δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών, όπως ζήτησε η Εισαγγελία της ΕΕ.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, η Κομισιόν θα πρέπει να κάνει πλήρη χρήση των διαθέσιμων εργαλείων για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ βάσει του κανονισμού για τις κοινές διατάξεις σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων αφενός, και σε σχέση με τη μη εφαρμογή των αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό για την αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου.

Πηγή: Huffington Post