Εντόπισαν 7 από τους διακινητές στο Ναυάγιο της Πύλου ανάμεσα στους διασωθέντες

Στον εντοπισμό επτά εκ των διακινητών που έβαλαν στο αλιευτικό σκάφος-«φέρετρο» τους μετανάστες και τους μετέφεραν μέχρι το πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου όπου σημειώθηκε το ναυάγιο της Πύλου προχώρησε το λιμενικό.

Όπως αναφέρουν πηγές στο protothema.gr ο αριθμός των διακινητών δεν αποκλείεται και να αυξηθεί τις επόμενες ώρες. Κατά τις ίδιες πηγές και οι επτά διακινητές είναι Αιγύπτιοι.

Σύμφωνα με «κύκλους» του υπουργείου Ναυτιλίας ο αριθμός των επτά διακινητών δικαιολογείται από το ότι ένας τόσο μεγάλος αριθμός μεταναστών – μαρτυρίες μιλούν ακόμα και για 750 ανθρώπους μέσα στο αλιευτικό σκάφος –  δεν μπορεί να ελεγχθεί και γι’ αυτό οι διακινητές ήταν περισσότεροι του ενός.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι λόγω της εμπειρίας τους οι διακινητές είναι οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται ότι κάτι πηγαίνει στραβά και οι πρώτοι που εγκαταλείπουν τα σκάφη και διασώζονται.

Σημειώνεται ότι από χθες, Τετάρτη, είχε γίνει γνωστό ότι είχαν εντοπιστεί τρεις από τους διασωθέντες για τους οποίους υπήρχε η εκτίμηση ότι μπορεί να είναι κάποιοι από τους διακινητές.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δε, ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο στην Πύλο σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες είναι 78 και όχι 79 όπως είχε ανακοινωθεί το απόγευμα της Τετάρτης.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Εντωμεταξύ με δύο πλωτά του λιμενικού, ένα C-130 που έριχνε φωτοβολίδες και έξι παραπλέοντα πλοία συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων από το ναυάγιο στα διεθνή ύδατα 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου. Οι έρευνες ήταν άκαρπες. Από το πρωί συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση αφού έχει στηθεί στην Καλαμάτα ολόκληρο επιχειρησιακό κέντρο.

Ο αριθμός των διασωθέντων παραμένει 104 ενώ το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στις έρευνες από χθες τα μεσημέρι προβληματίζει τις Αρχές.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του Λιμενικού ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων θα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια ακόμη και μετά τη λήψη καταθέσεων από τους διασωθέντες.