Εκλογές 2023: 48 κόμματα υπέβαλλαν αίτηση συμμετοχής – Αριθμός διπλάσιος από άλλες αναμετρήσεις

Εκλογές 2023: 48 κόμματα και 2 ανεξάρτητοι υποψήφιοι κατέθεσαν δήλωση συμμετοχής στις κάλπες της 21ης Μαΐου, αριθμός διπλάσιος από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 είχαν μετάσχει 20 κόμματα και τέσσερις συνασπισμοί.

Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης έληξε η προθεσμία για την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου των ονομάτων και των εμβλημάτων κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων που προτίθενται να λάβουν μέρος στις Εκλογές 2023.

Την ερχόμενη Τρίτη ο Άρειος Πάγος θα ανακοινώσει ποια κόμματα πληρούν τα κριτήρια και θα είναι υποψήφια στις επερχόμενες εκλογές.

Το κόμμα «ΕΑΝ» του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου έχει κατέθεσε το σχετικό φάκελο υποψηφιότητας, όπως και το κόμμα «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη, στο οποίο φέρεται να έχει την ηγεσία ο απόστρατος ταξίαρχος και πρώην καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Δημήτρης Χατζηλιάδης.

Από τη πλευρά του, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος είπε χαρακτηριστικά: «Οι εκλογές είναι μία γιορτή της Δημοκρατίας. Πρέπει να έχει κανείς μία πολιτική κουλτούρα για να οδηγείται σε αποφάσεις. Πρέπει ψύχραιμα και ώριμα να σκεφτεί ποια θα είναι η απόφασή του. Θα συνδεθεί με ένα γεγονός ακραίο ή δυσάρεστο. Η Χρυσή Αυγή βαρύνεται με μία δολοφονία. Ένα κόμμα που βαρύνεται με δολοφονία, θα μπορούσε να εκπροσωπείται στη Βουλή;».