Εκλογές 2023: Τι σηματοδοτεί η διάλυση της Βουλής – Μαραθώνιος με τις ημερομηνίες

Εκλογές 2023: Ξεκινά ο μαραθώνιος για κόμματα και υποψηφίους μετά την πρωινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το επίσημο αίτημα για προκήρυξη εκλογών και κλείσιμο της Βουλής.

Ουσιαστικά, με τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη για τις εκλογές -στην οποία θα αναφέρεται ρητά η ημερομηνία της 21ης Μαΐου– και τη σύγκληση της νέας Βουλής, ξεκινά επίσημα και η προεκλογική περίοδος.

Από εκείνο το σημείο αρχίζει και η αντίστροφη μέτρηση για τους υποψηφίους, οι οποίοι θα έχουν εννέα μέρες -μετά την προκήρυξη- στη διάθεσή τους ώστε να υποβάλουν πρόταση υποψηφιότητας στο αρμόδιο Πρωτοδικείο. Τα μεσάνυχτα της 9ης ημέρας η προθεσμία λήγει.

Λίγο μεγαλύτερη προθεσμία, 12 ημερών από την ημέρα της προκήρυξης των εκλογών, έχουν τα κόμματα, οι συνασπισμοί συνεργαζόμενων κομμάτων και οι συνδυασμοί ανεξάρτητων υποψηφίων προκειμένου να υποβάλουν δήλωση κατάρτισης συνδυασμού.

Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα και οι συνδυασμοί οφείλουν να ακολουθήσουν την οδηγία της ποσόστωσης υποψηφίων κατά φύλο. Σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα του 2012 (αρ. 34, παρ. 6) «ο αριθμός των υποψηφίων βουλευτών από κάθε φύλο πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 40% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων τους, αντιστοίχως, ανά εκλογική περιφέρεια».