Εκλογές 2023: Τι έρχεται μετά τις κάλπες – Τα σενάρια, οι εντολές και η …σκυταλοδρομία

Εκλογές 2023: Προ των πυλών πλέον είναι οι κάλπες της 21ης Μαΐου που θα στηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, γεγονός που δυσκολεύει τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή. Κι αυτό γιατί όσο περισσότερα κόμματα σπάσουν το φράγμα του 3% και μπουν στη Βουλή, τόσο ανεβαίνει το ποσοστό που απαιτείται ώστε το πρώτο κόμμα να πιάσει τουλάχιστον 151 βουλευτές για να κυβερνήσει αυτοδύναμο.

Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα πάντα και με όσα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι ότι κανένα κόμμα δεν θα καταφέρει να φτάσει ποσοστό που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει αυτοδύναμο, και γι’ αυτό την επομένη των εκλογών (22/5) θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Όπως ορίζει το Σύνταγμα, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα λάβει την πρώτη διερευνητική εντολή ώστε σε διάστημα τριών ημερών να διαπιστώσει εάν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Αν η προσπάθεια αυτή πέσει στο κενό, τότε η εντολή περνά στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος, ενώ, αν αποτύχει και αυτός, στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.

Συνολικά η διαδικασία μπορεί να κρατήσει έως 9 ημέρες ώστε την 10η να καλέσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Αν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαπιστώσει αδυναμία πολιτικής συνεννόησης, τότε δίνει εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης σε δικαστή πρόεδρο ανωτάτου δικαστηρίου, με προοπτική τη διενέργεια νέων εκλογών, που αν χρειαστεί εκτιμάται ότι θα διεξαχθούν στις 2 Ιουλίου.

Οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με το νόμο που επαναφέρει την ενίσχυση του πρώτου κόμματος με «μπόνους» εδρών, αλλά σε κλίμακα που συνδέεται με τα ποσοστά του. Στο ακραίο ενδεχόμενο που δεν επιτευχθεί ούτε τότε δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, στη χώρα θα στηθούν και τρίτες εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα συγκλιθεί στις 11:00 π.μ. της Πέμπτης 1 Ιουνίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των νέων βουλευτών, ενώ την επομένη, Παρασκευή 2 Ιουνίου, η νέα Βουλή θα εκλέξει τον πρόεδρο του Σώματος.