e-neaionia

Δωρεά κεραμικών από την οικογένεια Σινιόσογλου με το γνωστό εργοστάσιο στη Νέα Ιωνία

Μία ενδιαφέρουσα δωρεά κεραμικών έκανε σήμερα ο απόγονος της γνωστής Καππαδοκικής οικογένειας Ιωάννης Σινιόσογλου, που διατηρούσε το γνωστό ομώνυμο εργοστάσιο στη Νέα Ιωνία.

Το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο του Ελληνοκαππαδοκικού Πολιτισμού στη Νέα Καρβάλη εμπλούτισε την συλλογή των κεραμικών του από την Καππαδοκία, με οκτώ αξιόλογα κεραμικά που δώρισε ο απόγονος της γνωστής Καππαδοκικής οικογένειας Ιωάννης Σινιόσογλου.

Η οικογένεια Σινιόσογλου με καταγωγή από το Ζιντίρντερε Καισαρείας και ασχολούμενη με το εμπόριο, διακρίθηκε τους τελευταίους δύο αιώνες για τις ευεργεσίες και δωρεές και προς την Κοινότητα των Καισαρειέων.

Στην Κωνσταντινούπολη, όπου και η έδρα των επιχειρήσεων της, η οικογένεια Σινιόσογλου αναδείχθηκε σε Μέγα Ευεργέτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Επί Πατριαρχείας του Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ του Γ΄, το 1902, ο αείμνηστος προπάππους του Ιωάννη, Συμεωνάκης Σινιόσογλου, χρηματοδότησε την κατασκευή και λειτουργία του Πατριαρχικού Ορφανοτροφείου και  τη σχολή κορασίδων της Νήσου Πρώτης στα Πριγκηπόνησα.

Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1924 η οικογένεια λειτούργησε  το ταπητουργείο της οικογένειας Σινιόσογλου στη Νέα Ιωνία και αργότερα μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο ονομαστή Ναυπηγοεπισκευαστική εταιρεία στον Πειραιά.

Της σημερινής δωρεάς προηγήθηκε δωρεά όλων των οικογενειακών κειμηλίων της οικογένειας που εκτίθενται, στο μοναδικό στο είδος του, Μουσείο, του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών.