Το επόμενο διάστημα, ένα νέο πρόγραμμα για δημιουργία καταφυγίων από πλευράς Δήμων θα ξεκινήσει, χρηματοδοτώντας δομές προστασίας αδέσποτων ζώων.
Οι δήθεν φιλόζωοι της καραντίνας κι ο Γκάντι
Ο Γκάντι έλεγε πως ο πολιτισμός ενός έθνους φαίνεται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα ζώα. Η υπεύθυνη του καταφυγίου αδέσποτων ζώων του Δήμου Αθηναίων είπε προχθές ότι οι Αθηναίοι επέστρεψαν σε ποσοστό 40% περίπου τα ζώα συντροφιάς, που είχαν υιοθετήσει το διάστημα της καραντίνας. Αποκαρδιωτική είδηση για το επίπεδο πολιτισμού όσων έσπευσαν να αποκτήσουν κατοικίδιο για να βγαίνουν βόλτα το διάστημα του εγκλεισμού.
Στη Νέα Ιωνία -ευτυχώς- η πλειοψηφία των κατοίκων εκδηλώνει επανηλλειμένα ευαισθησία, τοποθετώντας σε δημόσιους χώρους ταϊστρες και ποτίστρες για τα αδέσποτα της πόλης. Οι φιλοζωϊκές οργανώσεις από την πλευρά τους, παραμένουν δραστήριες και προσπαθούν να καλύψουν τα κατά καιρούς ζητήματα που ανακύπτουν με τα αδέσποτα ζώα.
Πρόγραμμα Άργος για δομές προστασίας
Πρόκειται για το «Πρόγραμμα ‘Αργος», μέσω του οποίου οι δήμοι θα αντλήσουν συνολικά 40 εκατ. ευρώ για την απόκτηση υποδομών και εξοπλισμού καταφυγίων. Οι δήμοι της χώρας καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως την 31η Μαρτίου 2022.
Η οικονομική ενίσχυση προορίζεται για την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση καταφυγίων, καθώς και για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, προκειμένου οι δημοτικές αρχές να είναι σε θέση να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές και να ανταποκριθούν στις νέες αρμοδιότητες που καλούνται να αναλάβουν, με βάση τον ν. 4830/2021, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.
Από πλευράς κράτους θα προσφερθεί επιπλέον, για τις λειτουργικές δαπάνες που σχετίζονται με την περισυλλογή, τη σίτιση, τη σήμανση, τη στείρωση και την εν γένει κτηνιατρική φροντίδα, μόνιμη αύξηση των Κ.Α.Π. των Δήμων κατά περίπου 15 εκατ. ευρώ ετησίως, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.