Διπλωματικός “πόλεμος” Ισπανίας – Ισραήλ για τις αιτιάσεις των Podemos κατά Νετανιάχου

«Διπλωματική κόντρα» έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες μεταξύ της Ισπανίας και του Ισραήλ, με αφορμή τις δηλώσεις της αρχηγού του Podemos και κυβερνητικού εταίρου, κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Το Σάββατο, η Ione Belarra, η οποία υπηρετεί ως υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων της Ισπανίας και είναι η επικεφαλής των Podemos, κυβερνητικός εταίρος του κεντροαριστερού συνασπισμού με επικεφαλής τους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ, πρότεινε στην ισπανική κυβέρνηση να προσαγάγει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ενώπιον του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, αναφερόμενη στην εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Γάζα, εν αναμονή της χερσαίας επέμβασης και εν μέσω ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Να προσαγάγουμε τον Νετανιάχου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου»
«Ζητάμε από τον εταίρο μας, ως κυβέρνηση της Ισπανίας, να προσαγάγουμε τον Νετανιάχου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου», είπε σε επίσημη δήλωσή της η Ισπανίδα πολιτικός και υπουργός.

Η Μαδρίτη απέρριψε τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι ορισμένα μέλη της εν ενεργεία κυβέρνησης συνασπισμού της Ισπανίας έχουν ευθυγραμμιστεί «με την τρομοκρατία τύπου Isis» επικρίνοντας την απάντηση του Νετανιάχου στις φρικαλεότητες της Χαμάς και υπονοώντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις διαπράττουν γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, γράφει ο Guardian.

Τις απόψεις της αρχηγού του Podemos επανέλαβαν η συνάδελφός της επίσης στέλεχος του Podemos Irene Montero, η οποία εκτελεί χρέη υπουργού Ισότητας, και ο Alberto Garzón, ο εκτελών χρέη υπουργού Υποθέσεων Καταλανωτή.