ΔΕΣΤΕ: Ο μίτος που συνδέει τη Νέα Ιωνία με το διάσημο γλυπτό του Jeff Koons στην Ύδρα

Υπάρχει ένας αδιόρατος αλλά στιβαρός μίτος που συνδέει τη Νέα Ιωνία με τον περίφημο “Ήλιο” του Τζεφ Κουνς στην Ύδρα. Είναι παντελώς αδύνατον όποιος επισκέφθηκε το νησί τον τελευταίο χρόνο να μην εντυπωσιάστηκε από την απλότητα και συνάμα την “ευφυία” της δημιουργίας του διάσημου Αμερικανού καλλιτέχνη. Αυτό που δεν είναι τόσο άμεσα αντιληπτό όμως είναι πως πίσω από την σύλληψη και την εγκατάσταση του έργου βρίσκεται ένα Ίδρυμα που εδρεύει στη Νέα Ιωνία.

Το Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης ΔΕΣΤΕ στη Νέα Ιωνία

Το Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης ΔΕΣΤΕ ιδρύθηκε το 1983 από το διάσημο συλλέκτη Δάκη Ιωάννου. Μέσω του εκθεσιακού του χώρου στη Νέα Ιωνία, το ΔΕΣΤΕ συμμετέχει σε ένα εκτενές εκθεσιακό πρόγραμμα, που προωθεί ανερχόμενους καθώς και καταξιωμένους καλλιτέχνες και στοχεύει να διευρύνει το κοινό για τη σύγχρονη τέχνη, να ενισχύσει τις ευκαιρίες για νέους καλλιτέχνες και να διερευνήσει τις συνδέσεις μεταξύ σύγχρονης τέχνης και πολιτισμού. 

Η ευελιξία του εκθεσιακού προγράμματος του ΔΕΣΤΕ δίνει τη δυνατότητα στο Ίδρυμα να ανταποκρίνεται σε ό,τι τρέχει στον κόσμο της τέχνης, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, και να ξεκινήσει ενδιαφέροντα έργα όπως αυτά αναδύονται στη σημερινή κοινωνία.

ΔΕΣΤΕ: Ο μίτος που συνδέει τη Νέα Ιωνία με το υπέροχο γλυπτό του Jeff Koons στην Ύδρα

Από την ίδρυσή του, το DESTE—η ελληνική λέξη για το «look», το “δέστε”— υπήρξε διεθνής διοργανωτής εκθέσεων σύγχρονης τέχνης και παγκόσμιος υποστηρικτής έργων και εκδόσεων που βασίζονται στην τέχνη. Στα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του, το Ίδρυμα υποστήριξε εκθέσεις που παρουσίαζαν τις τάσεις της τέχνης κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του ’80 και του ’90 στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ελβετία, δίνοντας έμφαση στην οικουμενικότητα της σύγχρονης τέχνης.

ΔΕΣΤΕ: Ο μίτος που συνδέει τη Νέα Ιωνία με το υπέροχο γλυπτό του Jeff Koons στην Ύδρα

Η ιστορία του ΔΕΣΤΕ

Μεταξύ 1983 και 1996, όταν το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ δεν είχε ακόμη μόνιμο εκθεσιακό χώρο, οι εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα φιλοξενήθηκαν στο Σπίτι της Κύπρου.  Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το ΔΕΣΤΕ συνεργάστηκε επίσης με μια σειρά από νέους Έλληνες επιμελητές για τη διοργάνωση παραστάσεων που επικεντρώθηκαν σε ανερχόμενους Έλληνες καλλιτέχνες.

ΔΕΣΤΕ: Ο μίτος που συνδέει τη Νέα Ιωνία με το υπέροχο γλυπτό του Jeff Koons στην Ύδρα

Το 1998 το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ μετακόμισε στον πρώτο του μόνιμο χώρο, ένα πρώην εργοστάσιο χαρτιού στο Νέο Ψυχικό που επανασχεδιάστηκε από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Christian Hubert. Σε αυτούς τους πρόσφατα ανακαινισμένους χώρους, αναπτύχθηκε ένα φιλόδοξο εκθεσιακό πρόγραμμα με εκθέσεις που επικεντρώθηκαν κυρίως στη Συλλογή Δάκη Ιωάννου, όπως το Global Vision (1998–1999), μια τριμερής εξέταση της τέχνης από τη δεκαετία του 1990. A Millennium Celebration (1999–2000) του Jeff Koons , μια σόλο παράσταση που παρουσίαζε όλα τα έργα του καλλιτέχνη στη Συλλογή Δάκη Ιωάννου. Tim Noble και Sue Webster’s Masters of the Universe (2000), μία από τις πρώτες εκθέσεις του βρετανικού ντουέτου εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. και Holdfast (2001–2002) ,μια εντυπωσιακή συλλογική ζωγραφική εγκατάσταση των Barry McGee και Margaret Kilgallen που καταλάμβανε ολόκληρο τον χώρο του Ιδρύματος. 

Η νέα εξέταση και εστίαση της Συλλογής Δάκη Ιωάννου από το ΔΕΣΤΕ διευκόλυνε περαιτέρω την αποστολή του Ιδρύματος να εξερευνήσει τη διεθνή σύγχρονη τέχνη και να παρουσιάσει για πρώτη φορά εμβληματικά έργα τέχνης στο ελληνικό κοινό. Αυτή η νέα εποχή σημαδεύτηκε επίσης από μια σειρά από ομαδικές εκθέσεις που διοργανώθηκαν σε συνεργασία με διάφορους φορείς όπως το Βρετανικό Συμβούλιο και το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας.

Το 2004, το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ διοργάνωσε το Monument to Now, το πιο φιλόδοξο έργο του μέχρι σήμερα. Η παράσταση, η οποία ήταν μέρος του Πολιτιστικού Προγράμματος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004, παρουσίασε το έργο περισσότερων από εξήντα καλλιτεχνών από τη Συλλογή Δάκη Ιωάννου και την επιμέλεια είχαν οι Dan Cameron, Jeffrey Deitch, Alison Gingeras, Massimiliano Gioni και Nancy Spector.

ΔΕΣΤΕ: Ο μίτος που συνδέει τη Νέα Ιωνία με το υπέροχο γλυπτό του Jeff Koons στην Ύδρα

Το κτίριο του ΔΕΣΤΕ στη Νέα Ιωνία Photo© Πάνος Κοκκινιάς

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ στη Νέα Ιωνία

Το Monument to Now παρουσιάστηκε σε δύο χώρους: στο κτίριο του ΔΕΣΤΕ στο Νέο Ψυχικό και σε ένα πρόσφατα ανακαινισμένο κτίριο στη Νέα Ιωνία. Αυτό το δεύτερο κτήριο στη Νέα Ιωνία εγκαινιάστηκε επίσημα ως η κύρια εγκατάσταση του Ιδρύματος το 2006 στη συμβολή των οδών Φιλελλήνων 11 και Εμμανουήλ Παππά.

Χτισμένο το 1931, το πρώην εργοστάσιο καλτσών ανακαινίστηκε από τον αρχιτέκτονα Χρήστο Παπούλια, ο οποίος διατήρησε την αρχική του δομή δημιουργώντας έναν μοναδικό εκθεσιακό χώρο. Το νέο κτίριο στεγάζει επίσης μια βιβλιοθήκη, εμπλουτισμένη με δωρεές και ανταλλαγές, η οποία χρησιμεύει ως ερευνητική και εκπαιδευτική πηγή για την τέχνη και το σχέδιο.

Πρόσφατα, η ΔΕΣΤΕ όρισε την αρχιτεκτονική εταιρεία Divercity να σχεδιάσει την κύρια είσοδο και έξοδο του Ιδρύματος. Παίζοντας με προκατασκευασμένες ιδέες για το πώς συνδέεται η κοινωνία με την τέχνη, η είσοδος του Ιδρύματος σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μοιάζει με ένα γιγάντιο κιβώτιο – πανομοιότυπο με αυτά που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά έργων τέχνης – που επαναδιαμορφώνει τη σχέση μεταξύ θεατή και εκθέματος. 

Μάλιστα, αμφισβητώντας την παραδοσιακή χρήση των αντικειμένων, το Divercity χρησιμοποίησε ένα κόκκινο χαλί για να τονίσει την έξοδο του Ιδρύματος.

ΕΡΓΑ

Σε μια προσπάθεια να λειτουργήσει ως οικοδεσπότης της καινοτόμου σκέψης και δημιουργικότητας, το βασικό εκθεσιακό πρόγραμμα του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ συμπληρώνεται από μια σειρά από έργα, όπως το Βραβείο ΔΕΣΤΕ, που απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε έναν νέο Έλληνα καλλιτέχνη. το Hydra Slaughterhouse Project, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο ελληνικό νησί της Ύδρας. και το destefashioncollection, ένα έργο που στοχεύει να διερευνήσει τις συνδέσεις μεταξύ της σύγχρονης τέχνης και της μόδας.

Μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ συνεργάζεται με μια σειρά διεθνώς αναγνωρισμένων επιμελητών και κορυφαίων καλλιτεχνών για να παρουσιάσει τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές καινοτομίες και να διοργανώσει επιμελητικά έργα και ειδικές εκδηλώσεις που αντανακλούν τις παγκόσμιες τάσεις στη σύγχρονη τέχνη.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ έχει πρόσφατα συνεργαστεί με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα καθώς και με την Πινακοθήκη Α.Γ. Λεβέντη στην Κύπρο. Μέσω μιας σειράς εκθέσεων σύγχρονης τέχνης, οι συνεργασίες μεταξύ του ΔΕΣΤΕ και των ιδρυμάτων αυτών στοχεύουν στην προώθηση νέων και ριζοσπαστικών εξελίξεων στη σύγχρονη καλλιτεχνική πρακτική και στην εισαγωγή σημαντικών καλλιτεχνικών καινοτομιών στο ευρύτερο κοινό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: