Δήμος Χαλανδρίου: “Όχι” σε χαριστικούς όρους για ένταξη του Κολεγίου ACS στο Σχέδιο Πόλης

Την πλήρη αντίθεσή του στους χαριστικούς όρους ένταξης του αμερικανικού κολεγίου ACS στο Σχέδιο Πόλης, εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου, στις 30 Αυγούστου 2023, καταψηφίζοντας τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου ένταξης του ακινήτου του ACS.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Χαλανδρίου:

Η ένταξη του ακινήτου επιχειρείται με ειδικό πολεοδομικό σχέδιο, δεδομένου ότι εξαιρέθηκε, με υπουργική απόφαση, από το ΦΕΚ με το οποίο εγκρίθηκε η πολεοδομική μελέτη ένταξης στο σχέδιο πόλης της «Ζώνη Δουκ. Πλακεντίας – Πεύκο Πολίτη», τον Μάιο του 2023.

Το ακίνητο έκτασης 32 στρεμμάτων του ACS, θα ενταχθεί στο σχέδιο, σύμφωνα με τη μελέτη, ΧΩΡΙΣ το κολλέγιο να πληρώσει στον Δήμο τις νόμιμες εισφορές σε γη και χρήμα, γεγονός που συνεπάγεται την παράλογη επιβάρυνση των μικροϊδιοκτητών που θα καταβάλλουν εισφορά προσαυξημένη κατά 10%, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Δήμος Χαλανδρίου: "Όχι" σε χαριστικούς όρους για ένταξη του Κολλεγίου ACS στο Σχέδιο Πόλης

Οι εισφορές που εκπίπτουν για το ACS είναι αναγκαίες, προκειμένου να γίνουν οι απαλλοτριώσεις κοινόχρηστων χώρων, οι διανοίξεις οδών και τα έργα υποδομών που έχουν προβλεφθεί στις περιοχές που εντάσσονται.

Σίμος Ρούσσος, δήμαρχος Χαλανδρίου: «Άδικη, αστήρικτη, παράνομη και καταστροφική για το Χαλάνδρι η εξαίρεση του ACS»

«Με βάση το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο που προωθείται για το ACS, το ακίνητο μπαίνει στο σχέδιο, με σχεδόν διπλάσιο συντελεστή δόμησης από τον προβλεπόμενο και με ανύπαρκτες συγκοινωνιακές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση της περιοχής. Πρόκειται για εντελώς άδικη, αστήρικτη, παράνομη και καταστροφική για το Χαλάνδρι κυβερνητική απόφαση που ευνοεί σκανδαλωδώς το ACS. Και όμως η πλειοψηφία των παρατάξεων και των υποψήφιων δημάρχων της αντιπολίτευσης δεν θεώρησαν το θέμα σοβαρό και απείχαν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου», υποστήριξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος.

Ένοχη αποχή Αγαπητού – Απούσες οι παρατάξεις Πράσσου, Ανδρεόπουλου, Θωμά και Βάσιου

Σημειώνεται, ότι η παράταξη της κ. Κρίστης Αγαπητού απείχε, ενώ οι παρατάξεις Πράσσου, Ανδρεόπουλου, Θωμά και Βάσιου δεν εμφανίστηκαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο με παλαιότερες ομόφωνες αποφάσεις του, ζητούσε να μην εξαιρεθεί το κολλέγιο από τις εισφορές και να τηρηθεί η ισοτιμία και η νομιμότητα προς όλους.

Τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη χαριστική ένταξη του ACS καταψήφισαν τελικά η διοίκηση και, από την αντιπολίτευση, οι παρατάξεις «Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023» του Μάνου Κρανίδη, «Λαϊκή Συσπείρωση Χαλανδρίου» της Λούλας Καρατζά και «Χαλάνδρι Ενάντια» του Σωτήρη Λαπιέρη.