Ο Δήμος Νέας Ιωνίας, σύμφωνα με τις πρόσφατες εθνικές εκλογές αριθμεί 48.486 ψηφοφόρους ενώ στην τελευταία απογραφή ο συνολικός πληθυσμός του ξεπέρασε τους 67.600 κατοίκους, καθιστώντας τον τον 5ο πιο πυκνοκατοικημένο Δήμο της Ελλάδας με πληθυσμό 15.185 μόνιμους κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Δήμος Νέας Ιωνίας: Η ανθρωπογεωγραφία της πόλης
Η ανθρωπογεωγραφία της πόλης. που εκτείνεται σε περίπου 4.4 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλάζει σταδιακά τα τελευταία χρόνια. Το μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων βελτιώνεται, με αποτέλεσμα από προσφυγούπολη, η Νέα Ιωνία, να μετατρέπεται σταδιακά σε σύγχρονο αστικό κέντρο, με τα ανάλογα ζητούμενα.
Η αλλαγή στο μορφωτικό επίπεδο άρχισε να διαφαίνεται στο γύρισμα της χιλιετίας, καθώς το 2000 οι άνθρωποι που δεν γνώριζαν γραφή και ανάγνωση μειώθηκαν και στον αντίποδα άρχισε να αυξάνεται ο πληθυσμός των κατοίκων που κατείχε πτυχίο ΑΕΙ ή ακόμη και μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς τίτλους σπουδών.
Χαρακτηριστικό είναι πως το 1991 οι απόφοιτοι της στοιχειώδους εκπαίδευσης (δημοτικό σχολείο) ήταν περίπου 20.000 και αποτελούσαν το 40% του συνολικού πληθυσμού στη Νέα Ιωνία.
Σήμερα, η εικόνα είναι διαφορετική, καθώς περισσότεροι από 53.000 κάτοικοι (ποσοστό σχεδόν 80%) έχουν ολοκληρώσει τη Μέση Εκπαίδευση, την Ανώτερη ή την Ανώτατη στη Νέα Ιωνία του 2023.
Οι εκλογείς: Ζητούμενα και προτεραιότητες των κατοίκων στη Νέα Ιωνία
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή στο Δήμο Νέας Ιωνίας κατοικούν πλέον κυρίως οικογένειες
με 1 ή 2 παιδιά και νέα ζευγάρια, που μετακομίζουν εδώ για να ξεκινήσουν την κοινή τους ζωή. Σε μία πόλη, που εξυπηρετείται από 3 σταθμούς τρένου, αρκετές γραμμές λεωφορείων και βρίσκεται κοντά στο κέντρο αλλά και τα Βόρεια προάστια.
Οι άνθρωποι αυτοί, ως πρωταρχικά τους ζητήματα θέτουν τους παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά τους και τα ασφαλή σχολικά κτήρια, τον σωστό φωτισμό και την επαρκή αστυνόμευση της πόλης, την καθαριότητα του περιβάλλοντος στο δημόσιο χώρο, τις θέσεις στάθμευσης και την εύρυθμη κυκλοφορία, το αστικό πράσινο και τους ελεύθερους χώρους στην πόλη (πλατείες- πάρκα).
Η τελευταία απογραφή δείχνει πως υπάρχουν και αρκετά ηλικιωμένα ζευγάρια που ζουν στην πόλη, με ορισμένα να ανήκουν στις οικογένειες των πρώτων οικιστών, που ήρθαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Δικές τους προτεραιότητες είναι οι δομές που αφορούν την Τρίτη Ηλικία, την καθαριότητα, το Κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου και τη “Βοήθεια στο σπίτι” (ζήτημα που αναδείχτηκε την περίοδο της πανδημίας).
Τέλος, τα δεδομένα που συλλέγει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. έδειξαν πως ο Δήμος Νέας Ιωνίας δεν θεωρείται περιοχή που έλκει μονοπρόσωπα νοικοκυριά (φοιτητές, εργένηδες και ψηφιακούς νομάδες), αφού το ποσοστό τους στην πόλη είναι μονοψήφιο και χαμηλό. Η πρακτική, ωστόσο, αποδεικνύει πως τα παλιά προσφυγόσπιτα της πόλης είναι πόλος έλξης για αλλοδαπούς μετανάστες, που κατοικούν σε αρκετά από αυτά.
Ένα συντριπτικό ποσοστό από τον παραγωγικό και ενεργό οικονομικά πληθυσμό στη Νέα Ιωνία είναι μισθωτοί (74%) σε εμπόριο, παροχή υπηρεσιών, χρηματοοικονομικά, εκπαίδευση, πληροφορική και δημόσιο τομέα ενώ επιχειρηματική δραστηριότητα δηλώνει ποσοστό 19%, με τη διευκρίνηση πως οι περισσότεροι διαθέτουν ατομικές επιχειρήσεις, που εξασφαλίζουν μόνο το προσωπικό τους εισόδημα.
Το κυρίαρχο πρόβλημα της πόλης που απασχολεί άπαντες είναι το κυκλοφοριακό, καθώς η δομή του οδικού δικτύου δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις, μίας πόλης που ο πραγματικός της πληθυσμός είναι πιθανό να ξεπερνά τους 90 – 100.000 κατοίκους. Η έλλειψη κυκλοφοριακού σχεδιασμού έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος και της ζωής όλων.
Δήμος Νέας Ιωνίας: Έξι συνδυασμοί διεκδικούν ήδη την ψήφο
Η διοίκησή του Δήμου Νέας Ιωνίας είναι το εκλογικό ζητούμενο για τουλάχιστον έξι συνδυασμούς και παρατάξεις που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Έτσι, στις κάλπες του Οκτωβρίου την ψήφο των δημοτών διεκδικούν μέχρι στιγμής:
- Η παράταξη “Δύναμη Προοπτικής” της σημερινής Δημάρχου Δέσποινας Θωμαΐδου, που είναι η πρώτη γυναίκα Δήμαρχος της πόλης από το 2019
- Η παράταξη “Δημιουργία Αλληλεγγύη” που πλειοψήφησε το 2019 αλλά έχασε το Δήμο στην επαναληπτική ψηφοφορία, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Μανούρη,
- Η “Ενότητα για τη Νέα Ιωνία” με επικεφαλής τον Χρήστο Κανλή, που διοίκησε για 3 τετραετίες στο παρελθόν με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και Δήμαρχο τον Ηρακλή Γκότση,
- Η παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” που πρόσκειται στο ΚΚΕ με υποψήφιο Δήμαρχο τον Πέτρο Αλέπη, που διαδέχτηκε την υποψηφιότητα του Κώστα Κατημερτζόγλου
- Η αριστερή κίνηση “Εκτός Σχεδίου” με υποψήφιο Δήμαρχο τον Παναγιώτη Κουτσό, που διαδέχτηκε την Αγγελική Βάσιλα και
- Η παράταξη “αλλαγή για τη Νέα Ιωνία” με επικεφαλής τον μέχρι πρότινος ανεξάρτητο Δημοτικό Σύμβουλο Βασίλη Χριστοδούλου, που αποχώρησε από τη “Δημιουργία Αλληλεγγύη”
Η προθεσμία κατάθεσης συνδυασμών και υποψηφιοτήτων θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου και θα ακολουθήσει η επίσημη ανακήρυξη από το Πρωτοδικείο. Μέχρι τότε τα ενδεχόμενα για εκπλήξεις -θεωρητικά έστω- παραμένουν ανοιχτά.