Δάγκειος πυρετός: Ο Σωτήρης Τσιόδρας προειδοποιεί για τον κίνδυνο στην Ελλάδα από τα κουνούπια

Το 1927 η Αθήνα αντιμετώπιζε επιδημία από ένα νόσημα που μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών (κουνούπι ασιατικό ή τίγρης), την ασθένεια “Δάγκειος πυρετός”. Μάλιστα, η έκτακτη αυτή υγειονομική συνθήκη είχε προκαλέσει ντόμινο πιέσεων στην αγορά αναφορικά με τη πώληση λεμονιών.

Η τιμή του δημοφιλούς εσπεριδοειδούς είχε εκτοξευτεί καθώς στον χυμό του αποδίδονταν φαρμακευτικές ιδιότητες. Έναν αιώνα μετά ο Δάγκειος πυρετός επιδημιολογικά βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο, με τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να καταγράφουν τα τελευταία χρόνια μονοψήφιο αριθμό αριθμό κρουσμάτων, εισαγόμενων στο σύνολό τους, αλλά να αγωνιούν για το ενδεχόμενο της εγχώριας μετάδοσης της νόσου.

Όπως συμβαίνει ήδη σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης καθώς Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία έχουν εφαρμόσει έκτακτα μέτρα ελέγχου στις πύλες εισόδου για να μειώσουν τον κίνδυνο, μετά τα εκατοντάδες περιστατικά.

Την ενδιαφέρουσα αναδρομή στην επίπτωση του Δάγκειου πυρετού έκανε το πρωί της Δευτέρας, στη διάρκεια ομιλίας του, για την Κλιματική Αλλαγή και τα Μεταδιδόμενα Νοσήματα, ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη Δημόσια Υγεία, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Το νέο τοπίο στη Δημόσια Υγεία, όπως αυτό διαμορφώνεται με τη ραγδαία εξελισσόμενη Κλιματική Αλλαγή στον πλανήτη, παρουσίασαν έγκριτοι επιστήμονες της χώρας μας κατά την 3η επιστημονική ημερίδα του ΕΟΔΥ στο Κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Κλιματική αλλαγή και Δημόσια υγεία».

Τα μεταδοτικά νοσήματα μπήκαν ευλόγως στο μικροσκόπιο της εκδήλωσης, με ειδική ενότητα εστιασμένη στις επιπτώσεις που έχει φέρει – και θα συνεχίσει ακόμη πιο βίαια να φέρνει- η αλλαγή του κλίματος, αρχής γενομένης από την αύξηση της θερμοκρασίας.

«Το ECDC έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την Ευρώπη. Η αύξηση που καταγράφεται στα κρούσματα Δάγκειου πυρετού στην Ευρώπη είναι 250%. Βεβαίως η μεγάλη επίπτωση αποτυπώνεται στη Νότιο Αμερική, με τη Βραζιλία να καταγράφει αύξηση 450% και να έχει απορροφήσει όλες τις διαθέσιμες ποσότητες εμβολίων για τη νόσο που παράγονται από ιαπωνική φαρμακευτική εταιρία. Ήδη αναζητείται η λύση μέσω των εργοστασίων παραγωγής κουνουπιών, με στοχευμένα είδη κουνουπιών που να εμποδίζουν τους πληθυσμούς  ξενιστές να κυκλοφορούν και να μεταδίδουν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιόδρας.

Συγκεκριμένα, μέσω της έγχυσης ενός τροποποιημένου γονιδίου στα αρσενικά κουνούπια, εμποδίζεται η ανάπτυξη των απογόνων τους και με αυτόν τον τρόπο ελέγχεται ο πληθυσμός τους. «Δισεκατομμύρια κουνούπια στη βιομηχανία της Βραζιλίας θα παράγονται μολυσμένα με το ειδικό παράσιτο Wolbachia, το οποίο επιδρά στη μετάδοση του Δαγκείου και σε μεγάλα πειράματα που θα δημοσιευθούν το επόμενο διάστημα έδειξαν αποτελέσματα πολύ θετικά στο Μπαγκλαντές και στην Κολομβία» σημείωσε.

Ο καθηγητής εξέφρασε την ελπίδα να μην δούμε και στην Ευρώπη κλίνες με κουνουπιέρες μέσα στους θαλάμους των νοσοκομείων, που αποτελούν μια πρωτοφανή εικόνα στα νοσοκομεία της Βραζιλίας στην προσπάθεια των υγειονομικών αρχών να περιοριστεί η μετάδοση του Δάγκειου πυρετού στον πληθυσμό, και δη στους νοσηλευόμενους.