Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Λάθη και παραλείψεις στο Αστυνομικό Τμήμα

Η γυναικοκτονία της 28χρονης τη Δευτέρα (1/4) μπροστά από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, από τον πρώην σύντροφό της, γεννά πολλά ερωτήματα για τη διαχείριση και αξιολόγηση της καταγγελίας που κατέληξε σε τραγωδία.

Κυρίως ως προς τον τρόπο που αξιολόγησαν το συμβάν και λειτούργησαν οι αστυνομικοί του τμήματος Αγίων Αναργύρων μπροστά στις καταγγελίες της κοπέλας που φοβόταν για την ίδια της τη ζωή. Όπως αποδείχθηκε δεν έγινε εκτίμηση του κινδύνου αλλά απλά μια… διεκπεραιωτική  δουλειά στο τμήμα των Αγίων Αναργύρων, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Μίνα Καραμήτρου στο κεντρικό δελτίο του OPEN.

Τα λάθη και οι παραλείψεις

Το πρωτόκολλο πάσχει, ανέφεραν αστυνομικές πηγές, ενώ υπάρχουν και αστυνομικοί που δεν το εφαρμόζουν όπως πρέπει. Στην περίπτωση ωστόσο της 28χρονης υπάρχει μια σειρά από λάθη και παραλείψεις που στοίχισαν τη ζωή στη νεαρή κοπέλα, η οποία θα μπορούσε να είχε σωθεί αν γίνονταν απλά σωστή εκτίμηση της κατάστασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, τρία είναι τα ερωτήματα που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις οι αστυνομικοί του τμήματος Αγίων Αναργύρων.

Το πρώτο ερώτημα είναι γιατί η ίδια η αξιωματικός υπηρεσίας δεν πήρε τηλέφωνο στο 100, ώστε να ανοίξει κάρτα στην Άμεση Δράση, καλώντας περιπολικό για να μεταφέρει το θύμα, όπως της ζητήθηκε. Κι αν δεν υπήρχε διαθεσιμότητα κάποιου περιπολικού, η 28χρονη θα μπορούσε να φιλοξενηθεί στο αστυνομικό τμήμα και να επιβιβαστεί στο πρώτο διαθέσιμο περιπολικό για να πάει σπίτι της.

Η δεύτερη αστυνομικός που ήταν στο τμήμα, ήταν η επόπτης. Ήταν η αστυνομικός που μαζί με την οδηγό της θα έπρεπε να βγει έξω και να κάνει τον έλεγχο σε όλους τους στόχους της περιοχής. Σε αυτό το περιπολικό θα μπορούσε να επιβιβαστεί και η κοπέλα και να μεταφερθεί με ασφάλεια στο σπίτι της.

Η ολιγωρία του φρουρού

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί και η στάση του σκοπού στο φυλάκιο του αστυνομικού τμήματος. Την ώρα που η 28χρονη βρέθηκε εκεί για να ζητήσει βοήθεια και τελικά δεν υπήρχε ένα περιπολικό για να την μεταφέρει με ασφάλεια στο σπίτι της, ο σκοπός στο φυλάκιο δεν συνόδευσε την κοπέλα έξω, ούτε έλεγξε τον χώρο περιμετρικά προκειμένου να σιγουρευτούν για την ασφάλειά της. Η μόνη αντίδραση του σκοπού ήταν όταν ο δράστης πλησίασε την κοπέλα για να την μαχαιρώσει.

Μια αλληλουχία γεγονότων αλλά και η ολιγωρία των αστυνομικών στάθηκαν αρκετά για να χάσει τη ζωή της η άτυχη 28χρονη, η οποία πήγε στο αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων για να απευθυνθεί σε εκπαιδευμένους αστυνομικούς ζητώντας βοήθεια και τελικά έχασε τη ζωή της στην είσοδο του τμήματος, όπως υπογραμμίζει η Μίνα Καραμήτρου.

Σημειώνεται στο μεταξύ πως σύμφωνα με πληροφορίες, δύο αστυνομικοί του Α.Τ. Αγίων Αναργύρων έχουν απασχολήσει τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, ο ένας από τους αστυνομικούς είχε εμπλακεί σε υπόθεση με πλαστές ταυτότητες, οι οποίες κατέληγαν σε χέρια ποινικών, ενώ άλλος αστυνομικός – που, σημειώνεται, ότι είχε υπηρεσία το βράδυ της γυναικοκτονίας στο Α.Τ. – είχε εμπλακεί σε σοβαρή υπόθεση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης και επέστρεψε στο αστυνομικό τμήμα.