Γερμανία: Εντυπωσιακά εγκαίνια για τη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου στο Μόναχο

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εγκαινιάζει σήμερα τη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου, IAA, στο Μόναχο. Στο επίκεντρο της φετινής έκθεσης είναι η «βιώσιμη κινητικότητα», η προστασία του κλίματος και η ψηφιοποίηση. Οι διοργανωτές περιμένουν περίπου 700.000 επισκέπτες μέχρι την Κυριακή 10 Σεπτέμβρη που θα διαρκέσει η έκθεση. 

Η έκθεση IAA συνοδεύεται από σειρά διαδηλώσεων και εκδηλώσεων που πραγματοποιούν ακτιβιστές για το κλίμα, οι οποίοι είχαν αποκλείσει αρκετούς δρόμους στη βαυαρική πρωτεύουσα τις προηγούμενες ημέρες. Οι ακτιβιστές για το κλίμα επικρίνουν την IAA ότι «ξεπλένει πράσινα» την αυτοκινητοβιομηχανία.

Με την έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου, ΙΑΑ, ο Υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, κάλεσε τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να επενδύσουν περισσότερο σε μελλοντικές τεχνολογίες. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να «προωθήσουμε από κοινού τον πράσινο μετασχηματισμό», είπε ο Χάμπεκ.

Κάλεσε επίσης τους παράγοντες της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας να ενισχύσουν τις θέσεις τους στη Γερμανία για να παραμείνει στην πρώτη γραμμή του παγκόσμιου ανταγωνισμού. «Πρόκειται για τα πιο καινοτόμα, ποιοτικότερα και πιο φιλικά προς το κλίμα οχήματα που κατασκευάζονται εδώ», είπε ο «πράσινος» πολιτικός στις εφημερίδες του ομίλου μέσων ενημέρωσης «Funke». «Αυτό απαιτεί σημαντικές στρατηγικές αποφάσεις και μεγάλες επενδύσεις σε μελλοντικές τεχνολογίες, από την παραγωγή κυψελών μπαταριών έως την ανάπτυξη λογισμικού», σημείωσε ο Χάμπεκ.

Η Γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει την αυτοκινητοβιομηχανία με περισσότερα από έξι δισεκατομμύρια ευρώ μόνο από το 2023 έως το 2026. Επίσης διασφαλίζει τις αλυσίδες εφοδιασμού και ενισχύει τον τομέα της παραγωγής τσιπ και ημιαγωγών. «Προχωράμε επίσης με την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διευκολύνουμε τις εταιρείες να χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια απευθείας από αιολικά και ηλιακά πάρκα», σημείωσε ο Χάμπεκ. Με τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας της αυτοκινητοβιομηχανίας «οδηγούμε μαζί στον πράσινο και στον ψηφιακό μετασχηματισμό στη Γερμανία».