Γαλλία: Αποκλιμάκωση της έντασης – Πάνω από 1 δισ. ευρώ οι ζημιές σε επιχειρήσεις και υποδομές

Μετά από έξι μέρες βίαιων ταραχών η εκρηκτική κατάσταση στη Γαλλία οδεύει, όπως όλα δείχνουν, σε αποκλιμάκωση με τις Αρχές να διατηρούν ισχυρή αστυνομική παρουσία στους δρόμους για να διασφαλίσουν ότι δεν θα επαναληφθούν τα εκτεταμένα επεισόδια.

Μολονότι η βία υποχώρησε και έγιναν πολύ λιγότερες συλλήψεις τη νύχτα της Κυριακής – 49 σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών έναντι 719 το Σάββατο και 1.300 την Παρασκευή – ο φόνος του 17χρονου βορειοαφρικανικής καταγωγής Ναέλ παραμένει σημείο ανάφλεξης σε μια κρίση για τον ρατσισμό και την ανισότητα στη Γαλλία, που έχει αναδείξει σοβαρές εντάσεις στα υποβαθμισμένα προάστια της χώρας

Κάπου 45.000 αστυνομικοί και άλλες δυνάμεις θα παραμείνουν σε επιφυλακή στα πόστα τους σε ολόκληρη τη Γαλλία, όπως και τις προηγούμενες νύχτες, μέχρι να σταματήσει εντελώς η βία, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμαμέν. «Οι οδηγίες είναι ίδιες», είπε. «Από τη στιγμή που υπάρχει κάποιος που δεν συμμορφώνεται με το νόμο ή δημιουργεί δημόσια αναταραχή: αντιμετωπίζεται με σταθερότητα, συλλαμβάνεται και οδηγείται ενώπιον δικαστή».

Ο Εμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε μέσω Twitter τα ξημερώματα της Τρίτης τις Aρχές για την κινητοποίηση τους τις τελευταίες νύχτες.