Γαλάτσι: Drone καταγράφει τα έργα του Μετρό για τη Γραμμή 4 – Εντυπωσιακές εικόνες από ψηλά

Drone της n.p. production κατέγραψε εντυπωσιακά πλάνα από την πρόοδο των εργασιών στην κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό. Πρόκειται για κομβικό έργο με προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ που αποτελεί το μεγαλύτερο συγκοινωνιακό έργο που υλοποιείται στην Ελλάδα.

Πρωταγωνιστούν οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου στο Γαλάτσι για την κατασκευή του φρέατος Βεΐκου. Αυτό θα υποδεχθεί το δεύτερο Μετροπόντικα, ο οποίος μόλις συναρμολογηθεί και αρχίσει το «ταξίδι» του, θα συναντηθεί στον Ευαγγελισμό με το πρώτο μηχάνημα TBM που σκάβει από το Φρέαρ Κατεχάκη.

Σημειώνεται ότι με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών δόθηκε παράταση ως τις 23 Σεπτεμβρίου 2023 για την παραλαβή και έναρξη συναρμολόγησης και του δεύτερου μετροπόντικα (σ.σ. θα ονομαστεί «Νίκη») και ως τις 17 Νοεμβρίου 2023 για την έναρξη λειτουργίας του.

Μετρό: Που θα περάσει η Γραμμή 4

Tο πρώτο υπό κατασκευή τμήμα της νέας πορτοκαλί γραμμής του μετρό της Αθήνας θα αλλάξει τον συγκοινωνιακό χάρτη πυκνοκατοικημένων περιοχών της πρωτεύουσας, όπως το Γαλάτσι, η Κυψέλη, τα Εξάρχεια, η Καισαριανή, του Ζωγράφου και τα Ιλίσια, εξυπηρετώντας 341.000 επιβάτες ημερησίως. Προχωρώντας κατά μέσο όρο 13,5 μέτρα την ημέρα, τα δύο «δίδυμα» TBM, θα σκάψουν μία σήραγγα 12,8 χλμ. με 15 σταθμούς.

Το σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα που ταλαιπωρεί την Αθήνα και προβλέπεται ότι θα οξυνθεί τα επόμενα χρόνια έχει βάλει σε προτεραιότητα τον σχεδιασμό για τις πρώτες επεκτάσεις της Γραμμής 4. Στην πλήρη ανάπτυξή της, που έχει το σχήμα U, το ένα άκρο θα πατάει στην Πετρούπολη και το άλλο στη Λυκόβρυση. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται από την Αττικό Μετρό η μελετητική ωρίμανση της επέκτασης από το Γουδή προς το Μαρούσι με επτά νέους σταθμούς, που θα εξυπηρετεί τους δήμους Ψυχικού-Φιλοθέης, Χαλανδρίου και Αμαρουσίου κι εν συνεχεία με τρεις σταθμούς προς την Εθνική Οδό. Το διπλό έργο έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό άνω του 1 δισ. ευρώ.

Προετοιμάζονται επίσης τα τμήματα «Ευαγγελισμός – Άνω Ηλιούπολη», μήκους 4,1 χλμ. με τρεις σταθμούς, και «Άλσος Βεΐκου – Πετρούπολη», μήκους 7,5 χλμ. με έξι σταθμούς σε Νέα Ιωνία, Πευκάκια (ανταπόκριση με Γραμμή 1), Νέα Φιλαδέλφεια, Αγίους Αναργύρους (Πύργος Βασιλλίσης), Ίλιον και Πετρούπολη. Ο συνολικός προϋπολογισμός των δύο έργων υπολογίζεται κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

Δείτε το βίντεο της n.p. production