e-neaionia

Γήπεδο ΑΕΚ: Τι γράφει το πόστερ που δεσπόζει πλέον στα τείχη του “Αγία Σοφία”

Στο Γήπεδο της ΑΕΚ, το “Αγία Σοφία” στη Νέα Φιλαδέλφεια, τοποθετήθηκε την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022 ένα τεράστιο πόστερ στην είσοδο της Θύρας των επισήμων. Έχει πάνω του ονόματα των πόλεων της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολής.

Ονόματα από Πατρίδες Προσφυγιάς του Ελληνισμού. Και είναι μία κίνηση μνήμης και τιμής σε όσους -παρά την πίκρα του ξεριζωμού- ήρθαν στην Ελλάδα και βοήθησαν την προκοπή και τον πολιτισμό της.

Χαμένες Πατρίδες, των ανθρώπων, που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους. Των ίδιων ανθρώπων που δημιούργησαν την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως (ΑΕΚ) σε ανάμνηση όσων έχασαν και σε επιβεβαίωση όσων με πείσμα θα ξαναδημιουργούσαν.

“Οι πρόσφυγες άλλαξαν την Ελλάδα”

“Οι πρόσφυγες άλλαξαν την Ελλάδα” γράφει το τεράστιο πόστερ της εισόδου, για να θυμίζει στους επισκέπτες του γηπέδου, τη συμβολή του Μικρασιατικού Ελληνισμού στον σύγχρονο Πολιτισμό μας.

Πάνω από το επίγραμμα δεσπόζουν οι εικόνες από κορυφαίες μορφές του προσφυγικού ελληνισμού και των αλησμόνητων πατρίδων. Πρόκειται για τον Αριστοτέλη Ωνάση, την Διδώ Σωτηρίου, τον Κορνήλιο Καστοριάδη και τον Δημήτρη Ψαθά. Άνθρωποι που διέπρεψαν σε Εμπόριο και Τέχνες κι άφησαν στιβαρή παρακαταθήκη στην Ιστορία της Ελλάδας.

Η “Αγιά Σοφιά” της ΑΕΚ, πέρα από το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, που ετοιμάζει μέσα στο χώρο του γηπέδου, αφιέρωσε κεντρικά σημεία στις εισόδους για να υψώσει εικόνες, που θα θυμίζουν την προσφυγική της ρίζα.

Τα πόστερ θα ντυθούν με ειδικό προστατευτικό υλικό και θα φωταγωγηθούν, έτσι ώστε να φωτίζουν τις εισόδους του γηπέδου, και να μεταφέρουν το μήνυμα, που τιμά τις ρίζες του συλλόγου.

Σαμψούντα, Προύσα, Αρτάκη, Πρίγκηπος, Φανάρι …

Τα ονόματα των πόλεων της Μικράς Ασίας και οι μεγάλες μορφές του προσφυγικού ελληνισμού δεσπόζουν ήδη από την Τετάρτη στις πύλες εισόδου, περιμετρικά του γηπέδου της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σαμψούντα, Προύσα, Αρτάκη, Πρίγκηπος, Φανάρι… και πολλές ακόμη μικρές και μεγάλες χαμένες Πατρίδες, μπαίνουν στο “κάδρο” για να κρατήσουν άσβεστη τη μνήμη. Έτσι το γήπεδο της ΑΕΚ -πέρα από τον αμιγή ρόλο του, ως αγωνιστικός χώρος ποδοσφαίρου- γίνεται μία κιβωτός μνήμης, που ενώνει την Κωνσταντινούπολη και τους πρόσφυγες με τη σύγχρονη Ελλάδα.