Αντίστροφη μέτρηση για τα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν

Στην απόφαση, να πλήξει με επώδυνο τρόπο το Ιράν, αλλά χωρίς να προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο, κατέληξε το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την επίθεση. Πληροφορίες μάλιστα σε ξένα μέσα αναφέρουν πως το Ισραήλ προετοιμάζει τα πολεμικά του αεροσκάφη για να πραγματοποιήσουν το χτύπημα.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με πληροφορίες από το Channel 12 του Ισραήλ η αεροπορία της χώρας – η οποία περιλαμβάνει αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16, F-15 και F-35 – προετοιμάζεται ήδη για να πραγματοποιήσει αντίποινα εναντίον του Ιράν, αν και δεν δόθηκε χρονοδιάγραμμα.

Υπενθυμίζεται μάλιστα πως ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ Χέρτζι Χαλεβί επισκέφθηκε την πληγείσα από την επίθεση της Κυριακής βάση Νεβατίμ και είπε ότι η ιρανική επίθεση θα απαντηθεί. Σε δήλωσή του ο Χαλεβί ανέφερε ότι ευχαριστεί «όλους τους διεθνείς εταίρους μας που αντιστάθηκαν στην επιθετικότητα του Ιράν. Η επίθεση του Ιράν δημιούργησε νέες ευκαιρίες για συνεργασία στη Μέση Ανατολή».

«Αξιολογούμε στενά την κατάσταση. Παραμένουμε στο υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητάς μας. Το Ιράν θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες για τις ενέργειές του. Θα επιλέξουμε την αντίδρασή μας αναλόγως. Οι IDF παραμένουν έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή από το Ιράν και τους τρομοκράτες πληρεξουσίους του, καθώς συνεχίζουμε την αποστολή μας να υπερασπιστούμε το κράτος του Ισραήλ», προσέθεσε.

Νωρίτερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ ήραν τους περιορισμούς αναφορικά με χτυπήματα στο Ιράν. Η ρύθμιση είχε επιβληθεί μετά την ιρανική επίθεση και κανονικά έληγε απόψε (15/4) στις 11:00 όμως ήρθησαν νωρίτερα το απόγευμα, με την κίνηση να προκαλεί υποψίες ότι ενδέχεται να στέλνει μήνυμα.

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews στο Ισραήλ, Κωστής Κωνσταντίνου, εδώ οι πληροφορίες λένε ότι η αντεπίθεση του Ισραήλ θα εκδηλωθεί έως και σήμερα, απόψε. «Σε αυτό το σενάριο έριξε λάδι στη φωτιά μια ρύθμιση η οποία είχε επιβληθεί αμέσως μετά την εκδήλωση της ιρανικής επίθεσης και η οποία προνοούσε ότι επουδενί λόγο δεν δικαιούται καμία στρατιωτική μονάδα να κάνει οποιαδήποτε κίνηση προς την πλευρά του Ιράν.

Αυτή η ρύθμιση έληγε κανονικά απόψε στις 11. Ήρθη όμως αυτός ο περιορισμός από τις 7 περίπου το απόγευμα και αυτό έχει δώσει τροφή σε σενάρια ότι αυτό έγινε ακριβώς για να ετοιμαστεί το Ισραήλ για να χτυπήσει απόψε». ανέφερε ο δημοσιογράφος.