Ανοίγουν στόματα στο Αρσάκειο – Ποιες καταγγελίες απασχολούν τις Αρχές

Το κουτί της Πανδώρας ανοίγει για το Αρσάκειο Ψυχικού και τον τρόπο που η διοίκησή του και οι εκπαιδευτικοί χειρίζονται τα τελευταία χρόνια περιπτώσεις εκφοβισμού ή ακόμη και κακοποίησης παιδιών.

Αφορμή η πρόσφατη καταγγελία μητέρας που διαπίστωσε ότι το παιδί της δεχόταν bullying και κάποιοι συμμαθητές του δεν δίστασαν να του περάσουν πετονιά στο λαιμό και να προκαλέσουν σημάδια με τη φρικαλεότητά τους.

Όπως εκτιμούν οι αρμόδιες Αρχές που λαμβάνουν υπ’ όψιν τις καταγγελίες παιδιών και γονέων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, το συμβάν με τον 15χρονο το πρωί της περασμένης Παρασκευής (31/3) δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μεμονωμένο, αφού φαίνεται να υπάρχει ιστορικό πίσω από αυτό, ακόμα και με μαθητές που έπεσαν θύματα σχολικού εκφοβισμού, όχι μόνο πρόσφατα, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια και τώρα έχουν αποφοιτήσει.

Γι’ αυτό τον λόγο οι Αρχές αναμένεται να συγκεντρώσουν «ιστορικό» περιστατικών στο Αρσάκειο, ενώ την ίδια ώρα δεν φαντάζει απίθανο να ζητηθεί ακόμη και από την αρμόδια ανακρίτρια προκαταρκτική έρευνα, την οποία θα αναλάβει η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων.

Οι νταήδες αλωνίζουν κι οι δάσκαλοι μιλούν για …παιχνίδια

Χαρακτηριστική ήταν μαρτυρία μαθητή του σχολείου προ ημερών στο iefimerida.gr, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η συγκεκριμένη «φουρνιά» νταήδων κακοποιούσε και εκφόβιζε και άλλα παιδιά εντός του σχολικού συγκροτήματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες ενώπιον της δικαστικής λειτουργού αναμένεται να βρεθούν οι δύο 15χρονοι μαθητές που δεν είχαν εντοπιστεί από την Αστυνομία στα πλαίσια του αυτοφώρου, μετά το περιστατικό. Τα ανήλικα αγόρια που ήταν ανάμεσα στους 6 δράστες που τύλιξαν με πετονιά τον συμμαθητή τους σε σχολική αίθουσα, θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις για την επίθεση, αλλά και για άλλα περιστατικά bullying στο σχολείο.

Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότερα στόματα «ανοίγουν» για τα όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον του ιδιωτικού σχολείου.

«Δεν έχει ξαναγίνει. Είχαν προηγηθεί λεκτικά επεισόδια με τη συγκεκριμένη παρέα, αλλά είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Υπήρχε προηγούμενο με μαθητή που δεν είναι πλέον στο σχολείο και η λεκτική βία συνεχίστηκε στον 15χρονο. Αυτή η παρέα είναι συγκεκριμένη», κατήγγειλε στην τηλεόραση του Mega άτομο από το περιβάλλον του 15χρονου μαθητή.

«Οι δάσκαλοι τους είπαν ότι “υπήρξε ένα περιστατικό, ένα παιχνίδι, παιχνίδι μεταξύ των μαθητών του γυμνασίου. Δεν συμβαίνει τίποτα απολύτως. Μην αναστατώνεστε”», κατήγγειλε μητέρα μαθήτριας στο Αρσάκειο, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Μάλιστα, όπως υποστήριξε, οι μαθητές που κατηγορούνται για το σοκαριστικό περιστατικό όχι μόνο επέστρεψαν κανονικά στο σχολείο αλλά «πάνε και απειλούν τα παιδιά ότι “μην τολμήσεις και μιλήσεις και μην πεις τι έγινε, διότι θα δεις τι θα πάθεις”. Και οι καθηγητές το γνωρίζουν αυτό και δεν κάνουν απολύτως τίποτα».

Φάκελος Αρσάκειο: Η επιστολή των 285 αποφοίτων

Πέρασε μόλις μία διετία από την επιστολή 285 αποφοίτων του συγκεκριμένου ιδιωτικού σχολείου που είχαν καταγγείλει νοσηρό κλίμα που υποθάλπει σεξουαλικές, ψυχολογικές ή και λεκτικές προσβολές μαθητών.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Οι πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με τα περιστατικά ψυχικής και σεξουαλικής βίας σε βάρος ανηλίκων, με φερόμενο θύτη εξωτερικό συνεργάτη του Αρσακείου Ψυχικού, ενεργοποίησαν την ευαισθησία και την απωθημένη μνήμη μας. Αποτελούμε μια ομάδα αποφοίτων από το 1994 έως το 2018 με ετερόκλιτες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές καταβολές. Ωστόσο, η παρούσα παρέμβαση είναι αποτέλεσμα μιας πηγαίας επικοινωνίας που προέκυψε από κοινά μας βιώματα κατά τη φοίτησή μας σε αυτό το σχολείο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας κοινωνίας που αυτή τη στιγμή συγκλονίζεται από τις αποκαλύψεις.

Μέσω της επιστολής αυτής θέλουμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας προς όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που υπέστησαν από συγκεκριμένους καθηγητές και καθηγήτριες των Αρσακείων σεξουαλικές, ψυχολογικές ή και λεκτικές προσβολές, οι οποίες τελούν σε γνώση μας – έχει πέσει στην αντίληψή μας ή έχουμε πληροφορηθεί κάτι από όλα αυτά, ενίοτε δε και όλα.

Δεν ζητάμε από τους ανθρώπους που έζησαν τραύματα να τα αναβιώσουν, δεν τους ζητάμε να συμμετάσχουν – εκτός κι αν το επιθυμούν. Τους λέμε μόνο ότι γνωρίζουμε, κατανοούμε και είμαστε δίπλα τους. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε με κάθε τρόπο όποιον και όποια θέλει να μιλήσει.

Ως Απόφοιτοι των Αρσακείων Σχολείων καταγγέλλουμε κάθε αρμόδιο καθηγητή/τρια ή υπεύθυνο/η που συγκάλυψε γεγονότα και δεν προστάτευσε, με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του, τους μαθητές και τις μαθήτριες. Θέλουμε να γίνει κατανοητό πως δεν αναφερόμαστε σε μεμονωμένα γεγονότα μιας συγκεκριμένης περιόδου, αλλά σε μια διαχρονική νοοτροπία κάποιων στην παντελή έλλειψη παιδαγωγικών ορίων ορισμένων εκπαιδευτικών, που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τις πρακτικές ενός προστατευμένου σχολικού περιβάλλοντος.

Μας εξοργίζουν οι ισχυρισμοί ότι δεν έγινε τίποτα από τα παραπάνω αντιληπτό από το υπόλοιπο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν μιλάμε, φυσικά, για όλους και όλες, ούτε αποδίδουμε το ίδιο βάρος στον καθένα. Αν όμως πράγματι οι υπεύθυνοι δεν γνώριζαν τίποτα, θα έπρεπε τουλάχιστον να αναλάβουν την ευθύνη για το ότι δεν φρόντισαν να υπάρχει στη διάθεση των μαθητών και των μαθητριών ο τρόπος για να καταγγελθούν τέτοια περιστατικά.

Επίσης, η διοίκηση θα έπρεπε να έχει το θάρρος να λογοδοτήσει για την πραγματοποίηση ορισμένων –όπως αποδεικνύεται– λανθασμένων επιλογών.

Με αυτά κατά νου, ζητάμε από όλους τους υπευθύνους/ες, εντός και εκτός Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, τα εξής:

Να διερευνηθούν τα γεγονότα και οι αποκαλύψεις της τρέχουσας περιόδου αλλά και η σύνδεσή τους με δικαστικές και αστυνομικές έρευνες του παρελθόντος με πρωτοβουλία και του σχολείου. Για εμάς άλλωστε αποτελεί εδραία γνώση πως δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά.
Να αναλάβουν οι αρμόδιοι την ευθύνη που τους αναλογεί, με την οριστική απομάκρυνση των καθηγητών εκείνων που συστηματικά εκμεταλλεύτηκαν και προσέβαλαν τη γενετήσια αξιοπρέπεια των μαθητών/τριών με την αντιδεοντολογική τους συμπεριφορά, αν ασκούν ακόμα το εκπαιδευτικό λειτούργημα στα Αρσάκεια Σχολεία.
Να δημιουργηθεί σύστημα ανώνυμης αναφοράς περιστατικών που προσβάλλουν την προσωπικότητα και τη γενετήσια αξιοπρέπεια ή θίγουν με άλλο τρόπο την παιδαγωγική εμπειρία των μαθητών/τριών, καθώς και να τεθεί σε εφαρμογή κώδικας δεοντολογίας, ο οποίος θα οριοθετεί τις πρακτικές που είναι αποδεκτές και μη στον χώρο του σχολείου και θα περιγράφει τις νομικές ενέργειες που θα λαμβάνουν χώρα μετά από αναφορές περιστατικών συναισθηματικής και σεξουαλικής παρενόχλησης για την καταπολέμησή τους.
Αυτές οι ενέργειες ιδανικό θα ήταν να συνδυαστούν με τη μέριμνα για την ευαισθητοποιημένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μαθητών.

Το σχολείο να ερευνήσει και να συμβάλει στην καταγραφή σχετικών περιστατικών, καθώς και να εξασφαλίσει την ανοιχτή πρόσβαση στα αποτελέσματα των σχετικών διαδικασιών, χάριν διαφάνειας, διασφαλίζοντας την προστασία των προσωπικών δεδομένων των εμπλεκομένων μερών.
Απαιτούμε ΚΑΘΑΡΣΗ και διαφάνεια στα Αρσάκεια αλλά και σε όλα τα σχολεία, για τη δικαίωση των μαθητών και των μαθητριών και το καλό των ερχόμενων μαθητικών γενεών. Στόχος της εκπαίδευσης πρέπει να είναι η διαμόρφωση των παιδιών σε όμορφους ανθρώπους. Την ύστατη στιγμή, ζητάμε η ιστορική Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία να μην αποδειχθεί ιστορικά ανεύθυνη.

Υπογράφουν Διακόσιοι Ογδόντα Πέντε (285) Απόφοιτοι του Αρσακείου Ψυχικού».

Σημειώνεται πως τον Ιούλιο του 2021 η υπόθεση μπήκε στο Αρχείο αφού προηγουμένως ο κ. Μπαμπινιώτης, του οποίου η κόρη προ ετών κατηγορήθηκε για ασέλγεια σε μαθήτρια του Αρσάκειου, κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία ζητώντας «να κληθούν ένας προς έναν οι 285 απόφοιτοι των Αρσακείων Σχολείων που υπογράφουν την επίμαχη ανακοίνωση που διοχετεύθηκε στα ΜΜΕ προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσουν τις καταγγελίες τους για να διερευνηθούν αυτές αρμοδίως από την Εισαγγελία Αθηνών».