Ανείπωτη τραγωδία το Ναυάγιο της Πύλου – Εξαντλημένοι ψυχικά και σωματικά οι επιζώντες

Σε ανείπωτη ανθρωπιστική τραγωδία εξελίσσεται το ναυάγιο της Πύλου. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση αγνοουμένων στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου.

Ολονύχτιες ήταν οι έρευνες, οι οποίες ωστόσο απέβησαν άκαρπες, καθώς ο αριθμός των διασωθέντων παραμένει 104, ενώ 79 είναι οι σοροί που έχουν ανασυρθεί. Λίγο πριν τις 7 το πρωί το πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού άρχισε να μεταφέρει περίπου 30 σορούς των επιβαινόντων σε φορτηγά-ψυγεία που βρίσκονται στο λιμάνι.

Οι εθνικότητες των διασωθέντων μεταναστών του ναυαγίου
Σύμφωνα με πληροφορίες, στους 104 διασωθέντες περιλαμβάνονται:

43 Αιγύπτιοι, ανάμεσα στους οποίους 5 ανήλικα παιδιά,
12 Πακιστανοί,
47 Σύροι, ανάμεσα στους οποίους 3 ανήλικα παιδιά,
2 Παλαιστίνιοι.

Ξεκινά η ταυτοποίηση των θυμάτων του ναυαγίου στην Πύλο
Tην ίδια ώρα, η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, που έχει ενεργοποιηθεί από χθες, θα πάρει δείγματα DNA από τις σορούς ώστε να γίνει η ταυτοποίησή τους, σύμφωνα με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από την πλευρά του, το Λιμενικό αναφέρει ότι στην περιοχή επιχειρούν αυτή τη στιγμή 6 παραπλέοντα πλοία, 2 σκάφη του Λιμενικού Σώματος και 1 ελικόπτερο.

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που έχει δημιουργηθεί μπροστά από το λιμάνι της Καλαμάτας πέρασαν το βράδυ οι διασωθέντες μετανάστες που δεν έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της πόλης.

Από νωρίς το πρωί οχήματα και κλιμάκια της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού Σώματος βρίσκονται στο λιμάνι και σε ετοιμότητα να παράσχουν συνδρομή στις επιχειρήσεις, ενώ καταφθάνουν φορτηγά με νερό και τρόφιμα.

Άνθρωποι εξαντλημένοι σωματικά και ψυχικά

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νοσηλεύτρια του περιφερειακού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας Αικατερίνη Τσατά, η νύχτα κύλησε ομαλά, ενώ ήδη έχουν επιστρέψει κάποια άτομα τα οποία νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. «Κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν εξαντλημένοι, κοιμήθηκαν μόλις έγινε η καταγραφή τους, έφαγαν, ήπιαν το νερό τους. Κοιμούνταν, ξυπνούσαν, ήταν εξαντλημένοι σωματικά και ψυχικά. Θέλουν ψυχοκοινωνική στήριξη, θέλουν ανθρώπους να νιώσουν ασφάλεια, να νιώσουν προστατευμένοι. Τους λέμε “μην ανησυχείτε, είστε ασφαλείς, είμαστε δίπλα σας, όλοι οι φορείς” και νιώθουμε ότι το εισπράττουν» επισημαίνει η κ. Τσατά και προσθέτει ότι ήδη υπάρχουν συνταγογραφήσεις φαρμακευτικής αγωγής και ο Ερυθρός Σταυρός είναι έτοιμος προς εκτέλεση αυτών για να πάρουν οι άνθρωποι τα φάρμακά τους.

Σημειώνεται ότι όσοι έχουν διασωθεί είναι μόνο άνδρες, ηλικίας 16-40 ετών, ενώ τα προβλήματα που αντιμετώπισαν ήταν κυρίως υποθερμία, λιποθυμικά επεισόδια, υπογλυκαιμικά επεισόδια, αλλά και πνευμονίες.

Αναζητούν τους συγγενείς τους
Αγωνιώδεις είναι οι εκκλήσεις συγγενών, κάποιοι από τους οποίους έχουν φτάσει στο λιμάνι της Καλαμάτας αναζητώντας άτομα που επέβαιναν στο αλιευτικό πλοίο. Ο Μάλεκ, από τη Συρία, ο οποίος εδώ και έξι χρόνια ζει στη Γερμανία, σήμερα το πρωί κατέφθασε στο λιμάνι της Καλαμάτας αναζητώντας τον 18χρονο αδερφό του Μοχάμεντ. Έχουν να μιλήσουν εδώ και έξι μέρες και το μόνο που γνωρίζει είναι ότι είχε ξεκινήσει από τη Συρία για να πάει στην Ιταλία.

Τον ανιψιό του αναζητεί και ο Μάριος από τη Συρία, που ζει στην Κύπρο. Όπως είπε, ο ανιψιός του επέβαινε στο αλιευτικό πλοίο που ξεκίνησε από τη Λιβύη και ήθελε να φτάσει στην Ιταλία. Δεν βρίσκεται στους διασωθέντες που έχουν φτάσει στο λιμάνι της Καλαμάτας, ούτε σε κάποιο νοσοκομείο.

Πηγή: ΑΠΕ