Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά και γιατί

Η αλλαγή ώρας έρχεται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, δηλαδή στις 31 Μαρτίου 2024 η οποία θα σημάνει και την αντίστροφη μέτρηση για την περίοδο του καλοκαιριού.

Η λήξη του μέτρου της χειμερινής ώρας και η αλλαγή σε θερινή σημαίνει ότι οι δείκτες του ρολογιού από τις 03:00 τα ξημερώματα της Κυριακής θα δείχνουν 04:00. Αυτό σημαίνει ότι θα… χάνουμε μια ώρα ύπνου.

Η σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει:
«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ..»

Για όλα φταίει ο Βενιαμίν Φραγκλίνος!!!
Ήδη το 1784 “έριξε” την ιδέα στην Αμερική, να ξυπνούν όλοι μία ώρα νωρίτερα, για να εξοικονομούν ενέργεια. Βέβαια, η σκέψη αυτή δεν εφαρμόστηκε άμεσα. Οι Γερμανοί την θυμήθηκαν πρώτοι το 1916 και γύρισαν τα ρολόγια τους. Την εποχή εκείνη μαινόταν ο 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος και η σκέψη ήταν να εξοικονομήσουν ενέργεια, εκμεταλλευόμενοι το ηλιακό φως

Στην Ελλάδα η αλλαγή της ώρας καθιερώθηκε το 1975, όπως και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.
Τα τελευταία χρόνια βέβαια, η κουβέντα για κατάργηση αυτής της διαδικασίας όλο και πυκνώνει. Αιτία είναι ότι η ενέργεια που κερδίζεται το πρωί, καταναλώνεται μόλις σκοτεινιάσει νωρίτερα (λόγω αλλαγής ώρας).