Αλλαγή ώρας: Επιστρέφουν και φέτος μία ώρα πίσω τα ρολόγια στην Ευρώπη

Πλησιάζει ο καιρός για την αλλαγή ώρας, τη διαδικασία στην Ευρώπη, όπου οι δείκτες στα ρολόγια μας γυρίζουν μία ώρα πίσω, δίνοντας τη σκυτάλη στην χειμερινή ώρα.

Η αλλαγή θα γίνει, όπως και κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, δηλαδή φέτος στις 29 του μήνα, στις 04:00 π.μ θα πρέπει να γυρίσουμε τους δείκτες στις 03:00 π.μ. Σημειώνεται πως η συζήτηση για την κατάργηση του μέτρου της αλλαγής ώρας είχε ξεκινήσει στην Ευρώπη το 2018 με σκοπό έως το 2021 να γίνουν οι αλλαγές, ωστόσο λόγω της πανδημίας του κοροναϊού οι συζητήσεις σταμάτησαν.

Πότε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η αλλαγή ώρας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932, στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε. Κατά τη δεκαετία του ‘70, μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία το εφάρμοσε το 1975.

Ισλανδία, Λευκορωσία και Ρωσία δεν εφαρμόζουν το μέτρο

Οι δείκτες των ρολογιών επιστρέφουν και φέτος μία ώρα πίσω στην Ευρώπη

Η αλλαγή ώρας πανευρωπαϊκά ισχύει από το 1996

Στην Ευρώπη, η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η αλλαγή ώρας ήταν το καλοκαίρι του 1916, εν μέσω πολέμου, στη Γερμανία, προκειμένου το ανθρώπινο δυναμικό να μπορεί να παράγει καλύτερα πολεμικό υλικό χωρίς να καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα.

Από το 1996, ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη, συνηθίζεται να γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά. Αυτό συμβαίνει έτσι ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μια ώρα επιπλέον, ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Χώρες που δεν εφαρμόζουν το μέτρο

Εκτός του μέτρου αλλαγής της ώρας βρίσκονται η Ισλανδία, η Λευκορωσία η οποία το σταμάτησε μετά το 2011 και υιοθέτησε μόνιμα τη θερινή ώρα για να συμβαδίσει με την αλλαγή που είχε κάνει αρχικά η Ρωσία. Από τις 27 Απριλίου 2011 και με διάταγμα του Ρώσου τότε προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθιερώθηκε η θερινή ώρα Μόσχας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.