Αλέξης Τσίπρας: Οδυνηρή ήττα και αρνητικοί συσχετισμοί στη Βουλή για τον προοδευτικό χώρο

Για οδυνηρή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και “όμορφη στιγμή” για το γεγονός ότι η μάχη δόθηκε και το κόμμα παρέμεινε η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

Θα θέσω εαυτόν στην κρίση των μελών του κόμματος” είπε κλείνοντας τη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Θέλω να ευχαριστήσω τα χιλιάδες μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν η πιο δύσκολη και πιο όμορφη εκλογική μάχη που έχουμε δώσει ποτέ. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό για εμάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση έχουμε δεχθεί μία σοβαρή ήττα. Η ανάδειξη στη Βουλή τριών ακροδεξιών κομμάτων, σε συνδυασμό με την πλειοψηφία της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Αυτό εκπέμπει σήμα κινδύνου. Δυστυχώς γι΄ αυτή την εξέλιξη έχει ευθύνη και η ηγεσία της ΝΔ που μετέφερε το πεδίο σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα. Είχε ακραίο εθνικιστικό και διχαστικό λόγο.

Αυτή η νέα κατάσταση απαιτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ σωστή και νηφάλια αντίδραση, ενότητα, αλλά και γρήγορες αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές.

Απαιτεί να συναντηθούμε με τις αξίες μας. Να ανανεώσουμε το στελεχικό μας δυναμικό από την κορυφή μέχρι τη βάση. Δίνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους. Απαιτεί να προβληματιστούμε για τις αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο χρόνος προκειμένου να δουλέψουμε δεν είναι απεριόριστος. Ο χρονικός ορίζοντας για την επιστροφή μας είναι οι ευρωπαϊκές εκλογές σε περίπου ένα χρόνο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός, ιστορικός κύκλος. Πρέπει να τον αποτιμήσουμε με περηφάνια. Ταυτόχρονα να προχωρήσουμε στις τομές για να ανοίξει ένας νέος πιο ελπιδοφόρος κύκλος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει από σήμερα τις ευθύνες που του ανέθεσε η λαϊκή ψήφος. Θα βάλουμε μπροστά τις διεργασίες για να πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις. Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική. Είναι αυτονόητο πως πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος».