e-neaionia

Ακριβαίνει αισθητά το Σαρακοστιανό τραπέζι

Ο καιρός, ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις των καυσίμων αλλάζουν άρδην τις τιμές και στο Σαρακοστιανό τραπέζι.

Οι ανατιμήσεις στην παραδοσιακή λαγάνα, οι ελλείψεις λόγω καιρού στα νωπά λαχανικά, αλλά και η φωτιά στις τιμές των καυσίμων και άρα στις μεταφορές ανεβάζουν στα ύψη το κόστος του Σαρακοστιανού τραπεζιού.

Με βάση τις τιμές που διαμορφώνονται στην Βαρβάκειο Αγορά τιμές στα περισσότερα σαρακοστιανά εδέσματα παρουσιάζουν αύξηση από 10-30% σε σχέση με πέρυσι και κάνουν τα Κούλουμα ακριβότερα φέτος.

Ειδικότερα, η τιμή της λαγάνας αυξήθηκε κατά 15% σε σχέση με πέρυσι. Οι αρτοποιοί δηλώνουν ξεκάθαρα την αδυναμία τους ν’ απορροφήσουν τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες και ενέργεια και θυμίζουν με νόημα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία (σιτοβολώνας της Ευρώπης) αλλάζει όλες τις σταθερές.

Ο πατροπαράδοτος χαλβάς της Σαρακοστής κινείται γύρω στα 12 ευρώ το κιλό, τιμή «τσιμπημένη» κατά 5% σε σχέση με πέρυσι. Αυξημένες όμως είναι και οι τιμές στα θαλασσινά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι γαρίδες τιμώνται προς 3,9 ευρώ το κιλό, το φρέσκο χταπόδι 17 – 19 ευρώ, οι μικρές καραβίδες 10 ευρώ. Το καλαμάρι πωλείται μεταξύ 17 -22 ευρώ, ενώ οι γυαλιστερές στα 19,5 ευρώ και τα κυδώνια στα 18,9 ευρώ. Τα ελληνικά μύδια πωλούνται 4,9 ευρώ, ενώ οι σουπιές κυμαίνονται από 9,80 έως 13,80.