Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Δωρίζει τρία νέα υπερσύγχρονα νοσοκομεία στο ΕΣΥ

Ένα πρότζεκτ διεθνών προδιαγραφών αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει με 443 εκατ. ευρώ το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θωρακίζοντας με τρεις υπερσύγχρονες υποδομές νοσοκομείων το ΕΣΥ.

Εξι χρόνια μετά την έναρξη του σχεδιασμού του ΙΣΝ με καταξιωμένους διεθνείς εταίρους και δύο χρόνια μετά τη μεγάλη δοκιμασία της πανδημίας που έδειξε τη γύμνια της δημόσιας περίθαλψης στη χώρα μας, το Ιδρυμα είναι έτοιμο για το επόμενο βήμα, που είναι η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για τρία υπερσύγχρονα νοσοκομεία: την Παιδιατρική Κλινική της Θεσσαλονίκης, το Γενικό Νοσοκομείο της Κομοτηνής και την αντίστοιχη Υγειονομική Μονάδα της Σπάρτης.

Η τελευταία θα είναι η τρίτη στη σειρά προετοιμασίας, με την κατασκευή να μετακινείται για την άνοιξη, καθώς το υφιστάμενο νοσοκομείο θα κατεδαφιστεί πλήρως και οι διαμορφωμένοι χώροι θα επεκταθούν και θα αναδιαμορφωθούν.

Σκοπός της μεγάλης δωρεάς είναι η δημιουργία κτιριακών υποδομών στα πρότυπα των νοσοκομείων του μέλλοντος, που θα διαθέτουν σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, εγκαταστάσεις διδασκαλίας και έρευνας και θα προσφέρουν φροντίδα και θαλπωρή στους ασθενείς και τους οικείους τους, αλλά και ένα αξιοπρεπές περιβάλλον εργασίας για το νοσοκομειακό προσωπικό.

Η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγειονομικής φροντίδας και ψυχικής υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κλινικού προγράμματος, ενώ οι ασθενείς προβλέπεται να νοσηλεύονται σε μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια, απαλείφοντας τις εικόνες ντροπής με τους θαλάμους που στοιβάζουν έξι και οκτώ κρεβάτια.

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Δωρίζει τρία νέα υπερσύγχρονα νοσοκομεία στο ΕΣΥ
Κομοτηνή

Το ιστορικό της δωρεάς

Πριν φτάσουμε στην υπογραφή της συμφωνίας που ολοκληρώθηκε μέσα στο καλοκαίρι, το σχέδιο των τριών μονάδων παραλίγο να τιναχτεί στον αέρα λόγω της υπερκοστολόγησης του έργου.

Τον Φεβρουάριο του 2023, αιφνιδιαστικά το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε την ακύρωση του διαγωνισμού επειδή οι προσφορές που υποβλήθηκαν από μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας υπερέβαιναν κατά πολύ το οικονομικό αντικείμενο της δωρεάς, στο οποίο είχαν ήδη ενσωματωθεί οι επιπτώσεις των πρόσφατων διεθνών εξελίξεων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός και οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Στελέχη του ΙΣΝ έχουν δηλώσει ότι υπήρξαν προσφορές που ήταν υπερδιπλάσιες του προβλεπόμενου κόστους.

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Δωρίζει τρία νέα υπερσύγχρονα νοσοκομεία στο ΕΣΥ
Θεσσαλονίκη

Το Ιδρυμα, σε συνεργασία με τη Hill International, που έχει αναλάβει το project management του έργου, τα αρχιτεκτονικά γραφεία Renzo Piano Building Workshop (RPBW) και Betaplan, καθώς και ειδικούς συμβούλους, προχώρησε σε νέο κύκλο διαβουλεύσεων με την αγορά και εκπόνησε νέα διαδικασία απευθείας διαπραγματεύσεων με κατασκευαστικές εταιρείες, με δύο υποψήφιους στην τελική λίστα.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές ολοκληρώθηκαν στις αρχές Αυγούστου με την ανάθεση της κατασκευής και του εξοπλισμού των τριών νέων νοσοκομείων στον όμιλο ΑΒΑΞ.

Τα τρία νέα νοσοκομεία φέρουν τη σχεδιαστική υπογραφή του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο, που σχεδίασε και το Κέντρο Πολιτισμού στο Φάληρο, ώστε να αποτελέσουν σημεία αναφοράς για το ΕΣΥ, αλλά και να θέσουν τον πήχη ψηλά ως πρότυπα νοσοκομεία του μέλλοντος.

Η αναθεώρηση της διαδικασίας υποβολής προσφορών διαμορφώνει ένα διαφορετικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κατασκευής και παράδοσης των νοσοκομείων -πλήρως εξοπλισμένων- από το ΙΣΝ στην ελληνική κοινωνία στα τέλη του 2026, παρατείνοντας κατά έναν χρόνο την περαίωση των έργων σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.

Με την παράδοσή τους στο Ελληνικό Δημόσιο, τα νέα νοσοκομεία θα λειτουργούν στο πλαίσιο του δημόσιου συστήματος υγείας με στόχο την ενίσχυση της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε απομακρυσμένα σημεία της χώρας. Τα έργα αυτά κυρώθηκαν με νόμο από το ελληνικό Κοινοβούλιο, με το ελληνικό Δημόσιο να αναλαμβάνει την υποχρέωση της δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών και τη σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, αλλά και τον ορισμό του νομικού προσώπου που θα αναλάβει τη λειτουργία τους – το αργότερο 18 μήνες μετά την ολοκλήρωση των έργων.

Παράλληλα με την κατασκευαστική διαδικασία, το ΙΣΝ θα συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες αρχές για την εκτέλεση των σχεδίων στελέχωσης των μονάδων, καθώς και των συνοδών έργων υποδομών που υπάγονται στην αρμοδιότητα του ελληνικού Δημοσίου.

Πηγή