Έρχεται καύσωνας διαρκείας – Υψηλές θερμοκρασίες που θα διαρκέσουν 10 μέρες

Νέο κύμα καύσωνα αναμένεται τις επόμενες 10 ημέρες στη χώρα μας, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Αιτία θα είναι η εμμονή θερμών αέριων μαζών επάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, σε συνδυασμό με την απουσία σημαντικών φαινομένων. Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, οι εν λόγω αέριες μάζες θα είναι 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου θερμότερες των κανονικών για την εποχή.

Σε υψηλά για την εποχή επίπεδα οι θερμοκρασίες
Στην εικόνα του meteo.gr, που ακολουθεί, παρουσιάζεται ενδεικτικά το εύρος διακύμανσης της θερμοκρασίας έως τις 25/8 σε ύψος 1.500 περίπου μέτρων επάνω από την Αθήνα.

Με την κόκκινη γραμμή παρουσιάζεται το «θερμότερο» σενάριο, ενώ με την μπλε γραμμή το «ψυχρότερο» σενάριο.

Με πράσινη γραμμή παρουσιάζεται η διακύμανση της μέσης θερμοκρασίας, με βάση όλα τα διαθέσιμα σενάρια του μοντέλου.

Τέλος, με τη μαύρη οριζόντια γραμμή σημειώνεται η προσεγγιστική μέση τιμή της περιόδου, σύμφωνα με δεδομένα του διαστήματος 1991-2020.

Όπως γίνεται εμφανές, όλα σχεδόν τα σενάρια δίνουν θερμοκρασίες υψηλότερες των κανονικών για την εποχή.

Το ύψος των 1.500 μέτρων χρησιμοποιείται για τη μελέτη των θερμοκρασιακών μεταβολών στο κατώτερο μέρος της ατμόσφαιρας.

Σημειώνεται ότι η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στο έδαφος εξαρτάται από πλήθος παραγόντων, όπως, π.χ., η παρουσία/απουσία νεφώσεων και φαινομένων και ο άνεμος.

Έρχεται καύσωνας διαρκείας - Υψηλές θερμοκρασίες που θα διαρκέσουν 10 μέρες

Φωτογραφία: meteo.gr
Συνολικά λοιπόν, σύμφωνα με το meteo.gr, η θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει σταδιακά κατά τις επόμενες ημέρες και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, παρουσιάζοντας μικρές διακυμάνσεις από μέρα σε μέρα αλλά και μεταξύ των διαφορετικών περιοχών της χώρας.

Με τα έως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα, η θερμοκρασία από τη Δευτέρα (21/8) θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ελάχιστη θα πέφτει κάτω από τους 27-29 βαθμούς Κελσίου, με εξαίρεση κυρίως τα αστικά κέντρα, όπου το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας θα κρατά τις ελάχιστες θερμοκρασίες μεταξύ 27 και 29 βαθμών Κελσίου.