Ένταση σε εκδήλωση βράβευσης εθελοντών στη Νέα Ιωνία – Σκηνές με διαπληκτισμούς

Πρωτοφανείς διαπληκτισμοί σημάδεψαν εκδήλωση που έγινε στη Νέα Ιωνία για τη βράβευση εθελοντών. Συγκεκριμένα, ένταση επικράτησε σε εκδήλωση στο Παναιτώλιο, προκειμένου να τιμηθούν όσοι εθελοντές πήραν μέρος στις γιορτές για τα 100 χρόνια ζωής της πόλης και την αναπαράσταση της ιστορίας “Νέα Ιωνία, η γειτονιά των θαυμάτων”.

Η εκδήλωση, παρ’ ότι χρεώνεται ως πρωτοβουλία στο Δήμο Νέας Ιωνίας, δεν εμφανίζεται στην επίσημη ιστοσελίδα του και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης από τις παρατάξεις “Δημιουργία Αλληλεγγύη” και “Ενότητα για τη Νέα Ιωνία” πήγαν στο Παναιτώλιο αλλά η Δημοτική Αρχή δεν τους έδωσε θεσμικά το λόγο στη διάρκεια της τελετής.

Το γεγονός δημιούργησε ένταση, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής της παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη” Παναγιώτης Μανούρης να προσπαθήσει να εξηγήσει από μικροφώνου, τους λόγους διαμαρτυρίας της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο.

Αντίστοιχες καταγγελίες έγιναν από τους παριστάμενους Δημοτικούς Συμβούλους της “Ενότητας για τη Νέα Ιωνία” Όλγα Κατημερτζή και Σπύρο Βανδώρο, που εξήγησαν ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είχε καν κληθεί στην εκδήλωση.

Το περιστατικό επιβεβαιώνει το τοξικό κλίμα που επικρατεί στην πόλη στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις Δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Η ανακοίνωση της Δημάρχου

Στον ίδιο έντονο τόνο κινήθηκε και η σχετική ανακοίνωση της Δημάρχου Δέσποινας Θωμαΐδου, που ανάφερε: “Θεωρώ χρέος μου να σας διαβεβαιώσω το εξής. Προσωπικά εγγυώμαι την ομαλότητα για το υπόλοιπο της προεκλογικής περιόδου. Η βία, ο σεξισμός, η χυδαιότητα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Είναι πρωτοφανής η λειτουργία της μονταζιέρας για τα όσα έγιναν στο προαύλιο του Παναιτωλίου την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023. Η καλύτερη απάντηση στους ενορχηστρωτές του πολιτικού κατήφορου που επέλεξαν όσοι και όσες ζουν τα αδιέξοδά τους είναι η μαρτυρία όλων εσάς και των εκατοντάδων συμπολιτών μας που ήταν παρόντες.

Ο κόσμος έχει νου και γνώση. Ξέρει τι είδε!. Τα τηλέφωνα, τα μηνύματά σας, η δια ζώσης επικοινωνία σας με ενισχύουν όσο τίποτα. Για εμάς η αλήθεια είναι μετερίζι και σταθμός. Έτσι πορευτήκαμε, έτσι θα πορευτούμε.

Και μια επισήμανση. Είχαν το απύθμενο θράσος να ευχαριστήσουν τους 400 εθελοντές μιας εκδήλωσης την οποία κατήγγειλαν εκ των υστέρων αφού πρώτα όμως, κατά τη συνήθη πρακτική τους εδώ και μήνες, ήταν απόντες και απούσες στα Δημοτικά Συμβούλια όταν συζητούσαμε αναλυτικά γι αυτήν…..”.

Η ανακοίνωση του Χρήστου Κανλή από την “Ενότητα για τη Νέα Ιωνία”

Κα. Δήμαρχε,

Υπηρετώ τα κοινά της Νέας Ιωνίας πάνω από δέκα χρόνια με την ταυτότητα του αιρετού αυτοδιοικητικού, προσπαθώντας να εκφράσω τα κινήματα που έχουν ως πυρήνα τα δικαιώματα των ανθρώπων, τις διεκδικησεις της εργατικής τάξης, την ηθική της αριστεράς και τους αγώνες για το περιβάλλον.

Ως άνθρωπος τοποθετούμαι με απόλυτο τρόπο, απέναντι στη βία, τη χυδαιότητα, το ψέμα και τις προσβολές και σε όσους εκφράζουν τέτοιες πρακτικές. Τοποθετούμαι απέναντι και σε εκείνους  τους πολιτικούς αξιωματούχους που με χυδαιότητα προκαλούν βία, όταν  με αποφάσεις τους δεν στηρίζουν λαϊκά επίδικα και όταν πράττουν υποκινούμενοι από μισαλλοδοξία και προσωπικό συμφέρον.

Κα. Δήμαρχε, λίγες ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι σημαντικό για τις δημοκρατικές παραδόσεις της Νέας Ιωνίας να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να επικρατήσουν η επικοδομητική κριτική για τα πεπραγμένα της διοίκησής σας και φυσικά το πρόγραμμα όλων των δημοτικών παρατάξεων.

Η επιλογή σας να διοργανώσετε επίσημη εκδήλωση του Δήμου μας, στον Παναιτώλιο της Αλσούπολης, με έξοδα του δημοτικού προϋπολογισμού, λίγες μόλις ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές, χωρίς να προσκαλέσετε τις δημοτικές παρατάξεις, είναι κίνηση σε αναντιστοιχία με τις δημοκρατικές παραδόσεις της Νέας Ιωνίας και δυναμιτίζει τις συνθήκες υγιούς πολιτικής αντιπαράθεσης. Στο ίδιο πνεύμα και μήκος κύματος εκδόθηκε έντυπο του δήμου, με χρήματα του δήμου, το οποίο χρησιμοποιείται στην προεκλογική σας εκστρατεία. Νόμιμο μπορεί να είναι, αλλά πόσο ηθικό;

Ο δημοτικός προϋπολογισμός δεν αποτελεί εργαλείο της παράταξής σας. Η επίδειξη εξουσίας από πλευράς σας φανερώνει την καθεστωτική αντίληψη που επικρατεί στον δήμο αυτή την τετραετία και διαμορφώνει πολιτική κουλτούρα σε αντίθετη κατεύθυνση από τον πολιτικό μου χαρακτήρα.

Κα. Δήμαρχε, όχι μόνο χρησιμοποιήσατε δημοτικά χρήματα για να οργανώσετε προεκλογική εκδήλωση, προσπαθώντας να κρυφτείτε από το θεσμό της αντιπολίτευσης, αλλά ακόμα και όταν οι εκπρόσωποι του δημοτικού συμβουλίου βρέθηκαν μπροστά σας, τους αγνοήσατε, δεν αναφέρατε την παρουσία τους όπως ορίζει το πρωτόκολλο και προσπαθήσατε να τους στερήσετε τον λόγο. Χαρακτηρίσατε το αίτημά τους να χαιρετίσουν την εκδήλωση ως βίαιη εισβολή.

Το πρόσωπο του Δημάρχου οφείλει να σέβεται τον ίδιο τον θεσμό του Δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημοτικού Συμβούλου. Ήταν υποχρέωση σας να παρέμβετε προσωπικά και να δώσετε τον λόγο στους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης ώστε να απευθύνουν σύντομο χαιρετισμό στη δημοτική εκδήλωση. Αυτό υποδεικνύει ο πολιτικός πολιτισμός και ο σεβασμός στη δημοκρατία.

Αντί αυτού, ο θεσμός του Δημάρχου περιορίστηκε σε θλιβερή παρουσία πίσω από τα μικρόφωνα, που όπως φάνηκε και από τα βίντεο, παρατηρούσε, δίπλα στους στρατευμένους σας για τις “ειδικές αποστολές”, να  προπηλακίζουν την κ. Κατημερτζή και τον κ. Βανδώρο, που έχουν γράψει και εξακολουθούν να γράφουν μαζί με όλους εμάς, τη δικιά τους ιστορία στη Νέα Ιωνία. Ειδικά η κ. Κατημερτζή έχει μακρά πορεία στους δημοκρατικούς κοινωνικούς αγώνες και καμία απειλή δεν μπόρεσε να σταματήσει αυτή την πορεία ακόμα και την περίοδο της Χούντας και της ταραγμένης Μεταπολίτευσης.

Κα. Δήμαρχε, στιγμές πριν την άνανδρη επίθεση, συνομιλούσατε με τον φυσικό αυτουργό των προπηλακισμών πίσω ακριβώς από τα θύματα. Δεν επιδιώξατε καν να σταματήσετε την εκτροπή. Τέτοιες επιθέσεις συναντώνται μόνο σε ακροδεξιούς χώρους ή χώρους της νύχτας, όπου ο ανθρωπισμός, η ενσυναίσθηση και η πολιτική λιώνουν καθώς επικρατεί ένα μίγμα μίσους και βίας.

Κα. Δήμαρχε, η βραδιά της 15ης Σεπτεμβρίου στο Παναιτώλιο ήταν μια βραδιά εκτροπής για την πόλη, τη δημοκρατία και εσάς προσωπικά. Έγινε πολύ περισσότερο επικίνδυνη με την επιθετική ανακοίνωση που εκδώσατε σε μια προσπάθεια σας να αντιστρέψετε την αντικειμενική πραγματικότητα.

Η 15η Σεπτεμβρίου στο χαρτιά αναφέρεται Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας. Η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας δεν στάθηκε στο ύψος που επιβάλλει ο θεσμός. Κα. Δήμαρχε, καταφέρατε να μετατρέψετε το ροζ χρώμα σε μαύρο σαν κακός αλχημιστής.

Η ανακοίνωση της παράταξης “αλλαγή για τη Νέα Ιωνία”

Οι πολίτες θέλουν λύσεις ‼

📌 Δεν πήραμε θέση για όσα έγιναν την Παρασκευή στο Παναιτώλιο γιατί θεωρούμε ότι αφενός αφορούν το «χθες» της πόλης και αφετέρου οι πολίτες της Νέας Ιωνίας θέλουν προτάσεις και λύσεις στα προβλήματα τους και όχι «ντεμέκ» κοκορομαχίες.

📌 Η παράταξή μας την ώρα που γινόταν όλο αυτό το «πανηγύρι» στο Παναιτώλιο διοργάνωνε στο συνεδριακό κέντρο ημερίδα για τα πολύ σοβαρά ζητήματα της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας εναντίον των γυναικών. Ασχολούμαστε δηλαδή με τα σοβαρά προβλήματα που απαιτούν λύσεις και αφήνουμε τη «θεωρία» και τη δημιουργία εντυπώσεων στους εκφραστές του «χθες» της Νέας Ιωνίας.

📌 Ο μοναδικός λόγος που παρεμβαίνουμε είναι πως έχει δημιουργηθεί μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα από διάφορους ευέξαπτους των αντιμαχόμενων πλευρών που μπορεί να προκαλέσει και άλλες φασαρίες στις ημέρες που έρχονται. Επειδή οι πολίτες της Νέας Ιωνίας το μόνο που δεν θέλουν είναι γεγονότα που ξεφτιλίζουν την πόλη, ας συνέλθουν άπαντες και ας προχωρήσουμε με βάση τα προγράμματα των παρατάξεων και μόνο. Λύσεις θέλει ο κόσμος όχι νταηλίκια και ψευτομαγκιές.

👉 Σε κάθε περίπτωση εμείς κάνουμε απολύτως σαφές πως θα συνεχίσουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει ως παράταξη. Ένα δρόμο που θα οδηγήσει τη Νέα Ιωνία σε ένα καλύτερο αύριο. Για αυτό καλούμε τους πολίτες να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια, στέλνοντας το μήνυμα της Αλλαγής παντού.