e-neaionia

Έκλεψαν την προτομή του Τάκη Σινόπουλου από τον Περισσό (εικόνες)

Άγνωστοι έκλεψαν την μπρούτζινη προτομή του ποιητή Τάκη Σινόπουλου, που είχε στηθεί στο ομώνυμο ίδρυμα στον Περισσό. Το θλιβερό γεγονός του βανδαλισμού κινητοποίησε αμέσως τις ανακριτικές αρχές που αναζήτησαν υλικό από κάμερες της περιοχής και μάρτυρες για να εντοπίσουν τους δράστες.

Η εικόνα μετά τον βανδαλισμό της προτομής

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο μαυροφορεμένους δράστες που περίπου στις 3.00 τα ξημερώματα αποκόλλησαν το άγαλμα, χτυπώντας με βαριοπούλες και το αφαίρεσαν από το βάθρο του. Θυμίζουμε πως πρόκειται για μπρούτζινο γλυπτό του γνωστού καλλιτέχνη Δημήτρη Αρμακόλα, που είχε στηθεί έξω από το Ίδρυμα Τάκη Σινόπουλου στον Περισσό. Οι άγνωστοι δράστες φόρτωσαν το μπρούτζινο άγαλμα σε αυτοκίνητο Nissan και εξαφανίστηκαν από την περιοχή. Η Αστυνομία πάντως διαθέτει ήδη κάποια στοιχεία για τον εντοπισμό τους.

Ποιός ήταν ο Τάκης Σινόπουλος

Ο Τάκης Σινόπουλος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές και συγγραφείς της μεταπολεμικής γενιάς. Υπηρέτησε ως γιατρός στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λουτρακίου στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Συνελήφθη από τις Ιταλικές αρχές κατοχής, το Καλοκαίρι του 1942, και φυλακίστηκε ως αντιστασιακός.

Αργότερα υπηρέτησε και πάλι ως γιατρός στη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου και το 1951, εγκαταστάθηκε πλέον στον Περισσό. Εργάστηκε ως γιατρός στο Ι.Κ.Α και άρχισε να γράφει ποίηση, για να αποφορτίσει τις εσωτερικές του εντάσεις. Παράλληλα άνοιξε και το ιδιωτικό του ιατρείο, που έγινε ένα είδος εξομολογητηρίου. Έγραφε ο ίδιος για εκείνη την εποχή: «Ο κόσμος δεν ήθελε μόνο φάρμακο και φύγε. Το ιατρείο το ’παίρναν και για εξομολογητήριο».

Η προτομή του Τάκη Σινόπουλου, όπως την φιλοτέχνησε ο γλύπτης Δημήτρης Αρμακόλας

Το σπίτι του στον Περισσό έγινε δωρεά στο Δήμο Νέας Ιωνίας από τη σύζυγό του Μαρία Ντόττα το 1995. Παράλληλα, παραχωρήθηκε στο Δήμο και μέρος της περίφημης βιβλιοθήκης του, που στεγάζεται πλέον στο χώρο. Έτσι, το γραφείο του ποιητή και οι χώροι που έζησε και εμπνεύστηκε ανακαινίστηκαν και στέγασαν το “Ίδρυμα Τάκη Σινόπουλου – Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης” ένα ΝΠΙΔ του Δήμου, που διοικείται από 7μελή επιτροπή, την οποία εκλέγει το Δημοτικό Συμβούλιο.